Kuva: Ville Miettinen
Valinnanvapauslaki voisi siirtää jonot erikoissairaanhoitoon ja kasvattaa siten kustannuksia, Elina Lepomäki varoittaa.

Hallituksen sote-maakuntalinjausta helmikuun lopulla kritisoinut kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki on jälleen arvostellut uudistusta kärkevästi.

Uuden Suomen blogissaan Lepomäki arvostelee muun muassa valtiovarainministeriön esittämiä perusteluja sote-uudistuksen kustannussäästötavoitteeseen pääsemisen mahdollisuuksissa sekä valinnanvapausesityksen seurauksia.

Lepomäki toteaa olevansa samaa mieltä, kuin ”väärinpäin pyöriväksi sirkkeliksi” sote-mallia Helsingin Sanomien haastattelussa kutsunut emeritusprofessori Martti Kekomäki, joka pelkää perusterveydenhuoltoa nyt kuormittavien jonojen siirtyvän uudistuksessa erikoissairaanhoidon puolelle.

Tällöin voi Lepomäen mukaan käydä niin, että lisääntyvän kysynnän myötä jo ennestään kalliin erikoissairaanhoidon kysyntä kasvaa ja maakuntien käytettyä oman kapasiteettinsa ne ostavat palveluita muualta.

– Silloin valta on muutamalla palveluntarjoajalla, jotka hinnoittelevat palvelunsa asiaankuuluvalla tavalla. Hinnat nousevat, Lepomäki kirjoittaa.

– On hyvin todennäköistä, että sote-keskukset lähtevät tarjoamaan asiakkailleen maksullisia lisäpalveluita ja niitä varten vakuutuksia, joiden puitteissa asiakas pääsee jonottamatta kyseisen yhtiön tarjoamaan erikoissairaanhoitoon. Kun asiakas on saatu ovesta sisään, hänelle on helpompi myydä lisäpalveluita. Palvelutarjonta keskittyy terveysjäteille ja tulevaisuudessa myös vakuutus- ja finanssijäteille, kuten viimeaikainen kehitys on osoittanut.

Lepomäen mukaan esitetty valinnanvapausmalli rajoittaa valinnanvapautta, koska toimijoiden määrä terveyspalveluissa tulee vähenemään.

– Voidaan puhua myös “lukkiutumisilmiöstä”, jossa potilas jää vakuutuksen vuoksi yhden palveluntarjoajan asiakkaaksi, Lepomäki kirjoittaa.

– Pienille paikkakunnille ei yksityistä sote-keskusta synny lainkaan. Keskisuurilla paikkakunnilla yksityisen toimijan kirittäjänä toimii liikelaitos eikä toisinpäin. Suurilla paikkakunnilla on valinnanvapaus voimissaan jo nykyisin, Lepomäki kirjoittaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*