Kokoomuksessa ollaan tyytyväisiä siihen, että valinnanvapaus ei vähene hallituksen uudessa sote-mallissa. Kuva Kuhmon terveyskeskuksesta. (Kuva: Miska Puumala)

Hallituksen uusi sote-sopu saa kiitosta kokoomuksesta. Puolueen keskeinen sote-toimija, kansanedustaja Sari Sarkomaa on tyytyväinen soten valinnanvapauden julkisuudessa kerrottuihin uusiin muotoiluihin. Myös puolueen sote-neuvottelijana hallituksessa toiminut sisäministeri Paula Risikko on vakuuttanut tyytyväisyyttään.

Sarkomaa ei koe ongelmaksi sosiaalipalvelujen rajaamista sote-keskuksen velvoittavissa palveluissa vain neuvontaan ja opastukseen. Integraatio ei hänen mukaansa varsinaisesti kapene verrattuna hallituksen alkuperäiseen esitykseen.

Sarkomaa korostaa koko hoitoketjun hallintaa ja siihen sitoutumista sekä lakiin kirjattua yhtenäisen asiakassuunnitelman velvoitetta.

– Asiakassuunnitelma sitoo kaikkia palveluntuottajia, jotka tuottavat palveluita julkisella rahalla, hän painottaa.

– Integraation toteuttaminen jokaisen ihmisen kohdalla on tärkeää, mutta se ei tarkoita sitä, että palvelut tuotetaan yhdessä rakennuksessa. 

– Henkilökohtainen budjetti on tapa koota yhteen paljon palveluita tarvitsevien ihmisten palvelukokonaisuudet.

Selvä parannus nykytilanteeseen

Sarkomaa katsoo, että tilanne paranee selvästi verrattuna nykyiseen tilanteeseen.

Tärkeiksi elementeiksi hän näkee tiedonkulun ja johtamisen.

– Sosiaali- ja terveyspalvelujen välinen integraatio toimii maakunnan johdolla, kun tieto kulkee eri toimijoiden kesken ja ketju muodostaa selvän kokonaisuuden.

Hän muistuttaa myös Saarikon esiin nostamasta asiasta, että maakunnat voivat jalkauttaa sosiaalitoimen osaamista yksityisiin sote-keskuksiin.

Sarkomaa haluaa ylipäätään lisää tiedon avoimuutta, jota tarvitaan muun ohella vertailussa. Kustannuksiin liittyvän tiedon avoimuus auttaa valitsemaan myös tehokkaimpia ratkaisuja.

– Alan koulutukseen tarvitaan uusi osaamisalue, pitää pystyä neuvomaan, miten hoitopolku toimii.

Sarkomaa on tyytyväinen myös siihen, että uudessa esityksessä näyttää olevan elementtejä, joilla turvataan myös pienten toimijoiden mahdollisuus tuottaa palveluja.

Sarkomaa painottaa, että valinnanvapaus voi toimia ainoastaan, jos on vaihtoehtoja, joiden välillä valita.

Asiakasseteleistä subjektiivinen oikeus

Paula Risikko on eri tahoilla kertonut tyytyväisyydestään neuvottelutulokseen.

Muun muassa Kokoomuksen Verkkouutisissa hän kertoo pitävänsä hyvänä sitä, että uudessa mallissa valinnanvapaus ei vähene lainkaan verrattuna hallituksen aiempaan esitykseen.

Risikon mukaan valinnanvapaus ei vähene lainkaan, vain siihen tarvittavien työvälineiden käyttöä muutettiin. Jos hallituksen esitys menee nyt neuvotellun mukaisena eteenpäin, se tarkoittaa sitä, että asiakasseteleitä ei myönnä sote-keskus vaan maakunnan liikelaitos, Verkkouutiset kertoo.

– Se oli perustuslakivaliokunnalta tullut vaatimus. Mutta samalla asiakassetelistä tehdään subjektiivinen oikeus, eli tiettyjen kriteerien puitteissa sitä on tarjottava, Risikko sanoo lehdessä.

Subjektiivisen oikeuden arvellaan tai ainakin toivotaan johtavan siihen, että pienille toimijoille tulee lisää kysyntää.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä