Nämä lait pitäisi saada valmiiksi huhtikuuhun mennessä. (Lähde: Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti)

Kokoomuksen kansanedustaja, Uudenmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä painotti keskiviikkona Kunnallisalan kehittämissäätiön seminaarissa, että alueuudistus tulee tehdä sosiaali- ja terveyspalvelut edellä. Asiasta uutisoi mm. Verkkouutiset.

– Sote-järjestämislaki voi edetä aikataulussa vasta sitten, kun uudistuksen kaikkien osa-alueiden etenemisestä on selkeä tiekartta, Mäkelä sanoi.

Pari viikkoa sitten kokoomuksen Sari Sarkomaa otti blogissaan kantaa uudistukseen kritisoimalla maakuntaveroa ja ”ylipaisuneen aluehallinnon” luomista. Kannanotossa olivat mukana muut kokoomuslaiset eduskunnan sote-valiokunnan jäsenet Sanna Lauslahti ja Sari Raassina.

Kolmikon mukaan Suomi ja sote-uudistus eivät kestä uutta maakuntaveroa. Sen sijaan palvelut tulisi rahoittaa valtion verotuksessa kerättävällä sote-maksulla.

Eilen samainen kolmikko vaati kustannusarviota hallituksen marraskuussa linjaamasta 18 maakunnan mallista, jossa sote-järjestämisvastuu on 15 alueella.

– Uudistuksen perustuslailliset arviot on yhtälailla saatava pöytään. On tärkeää saada vaikutusarviot nähtäväksi, jotta voidaan varmistaa, että valittu malli ja uudistus parantaa ihmisten palveluita ja kustannukset saadaan kuriin, Sarkomaa, Raassina ja Lauslahti linjaavat.

– Tärkeää on myös saada tieto, miten konkreettisesti 18+15-malli toteutetaan.

Samalla kolmikko ehdottaa suoraan, missä järjestyksessä nyt tulisi edetä.

– Ensin on tehtävä soten uudistaminen ja sitten muuta on viisas neuvo.

Samaa neuvoi Paula Risikko, kok., Helsingin Sanomissa jokin aika sitten. Risikko totesi tuolloin, että hän siirtäisi jättimäisen aluehallintouudistuksen suosiolla tulevaisuuteen.

– Minun mielestäni soten pitäisi olla edellä. Se pitäisi saada kuntoon ja jättää aluehallinnon rustaaminen myöhempään vaiheeseen.

– Sotessa on niin paljon tekemistä, että minun mielestäni se pitää laittaa ensin kuntoon. Eivät kansalaiset ole valittaneet, että meidän aluehallintomme ei toimisi kunnolla. Sote vaikuttaa meidän jokapäiväiseen elämäämme, Risikko sanoi HS:lle.

Keskiviikkona niin Yle kuin HS uutisoivat, että marraskuussa tehty linjaus alueista ja sote-vastuista saattaakin joutaa roskakoriin.

Professori Mats Brommelsin johtaman selvitysryhmän esitys monikanavaisen sote-rahoituksen purkamisesta on määrä valmistua noin neljän viikon päästä, 15.3.

Esitys sote-palvelujen järjestämisestä on tarkoitus lähettää lausunnoille huhtikuussa.

HS:n mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä on yhä pöydällä useita erilaisia rahoitusmalleja.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä