Outi Mäkelä ja Sari Sarkomaa katsovat, että sote-uudistuksen ja pilottihankkeiden valmistelussa on suosittu pieniä maakuntia.

Kokoomuksen kansanedustajat ja valtiovarainvaliokunnan jäsenet Outi Mäkelä Uudeltamaalta ja Sari Sarkomaa Helsingistä ovat hermostuneet Uudenmaan saamiin resursseihin sote-uudistuksen valmistelussa. He katsovat, että Uuttamaata syrjitään niin valmistelun rahoituksessa kuin pilottihankkeissa.

He pitävät välttämättömänä, että Uudenmaan maakunnan sote-palveluiden uudistuksen valmistelu turvataan osoittamalla sille tarvittavat ja muihin maakuntiin verrattuna oikeudenmukaiset resurssit. 

Mäkelä ja Sarkomaa katsovat, että resursseja jaettaessa on suosittu pieniä maakuntia, jotka ovat saaneet väliaikaisten toimielimien ja ICT:n valmisteluun rahaa kolme euroa asukasta kohden, mutta Uudellemaalle rahaa on saatu yksi euro asukasta kohden.

He haluavat, että väestöperusteisuus on kirjattava rahanjakokriteerinä tulevaan lisäbudjettiin ja pidettävä mukana jatkossakin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Metropolialue noteerattava

Mäkelä ja Sarkomaa muistuttavat, että perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kesk., on myöntänyt, että Uusimaa on uudistuksen yksi häviäjistä, ja että väkirikkaat maakunnat joutuvat tiukimmille.

-Asiaa ei voi sivuuttaa. Totuus on, että jos sotea ja valinnanvapautta ei saada toimimaan Uudellamaalla, niin ei sitten missään, kokoomusedustajat toteavat.

– Metropolialueen erityislaatuisuus on nähtävä, kun sotea tehdään, he vaativat.

Uusimaa mukaan valinnanvapauspilotteihin

Kokoomuksen kansanedustajien mielestä myös valinnanvapauspilotteihin kohdennettava sadan miljoonan euron määrärahassa on suosittu pienten maakuntien näkökulmaa.

Pilottien kohteiksi on kaavailtu alueita, kuntia tai kuntayhtymiä, joiden yhteenlaskettu asukasluku on vähintään 80 prosenttia maakunnan asukasluvusta. STM on linjannut, että erityisperustein alueen kattama asukasluku voi olla 50 prosenttia maakunnan asukasluvusta.

– Vaikka pilotteihin kohdentuu mielenkiintoa, aikataulu ja väestökattavuuden vaade tekevät niiden käynnistämisestä Uudellamaalla mahdottomia. Kriteerit, jotka saattavat toimia pienissä maakunnissa eivät sovi Uudellemaalle, edustajat toteavat.

– Jos pilotit viedään nyt linjatuilla kriteereillä, on se tapa kanavoida sata miljoonaa pieniin maakuntiin. Sote-uudistuksen aikataulu ei mahdollista viivästyksiä ja tärkeää on, että valmistelutyö saadaan täyteen vauhtiin kaikkialla, Mäkelä ja Sarkomaa toteavat.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*