Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolla, kesk., riittää työtä sekä hallituksen esityksen että omien rivien pitämisessä koossa.

Kokoomuksessa kiihtyy valinnanvapausmallin arvostelu.

Tähän asti keskustan riveissä on ihmetelty sitä, että puolue on viemässä rahat ja palvelut yhä kauemmas pieniltä paikkakunnilta. Nyt myös kokoomuksen kentällä nousee voimakkaitakin protesteja puolueen ajamalle laajalle valinnanvapaudelle.

Kolme keskisuomalaista kokoomuslaista lääkäriä kirjoittaa Keskisuomalaisen yleisönosastossa, että puolue on valinnanvapauskysymyksessä tekemässä kardinaalivirheen.

”Politiikassa on vallan ja tiedon asymmetria. Asiantuntijoilla on tieto ja poliitikoilla valta. Nyt kokoomus on kuunnellut herkällä korvalla vain suuren yksityisen terveysbisneksen kuisketta”, kirjoittavat ylilääkäri Jouni Ranua, gastrokirurgi Ville Väyrynen ja erikoislääkäri Pirjo Mustonen.

Kritiikkiä he perustelevat sillä, että kokoomuksen ajama malli valinnanvapaudesta vaarantaa julkisen sektorin vastuulle jäävän osuuden toimintaedellytykset.

He huomauttavat, että kokoomus on kannanottojensa kanssa kovin yksin.

”Sote-uudistuksen keskeisimpänä tavoitteena näyttää olevan yksityisen terveysbisneksen liikevaihdon lisääminen muutamalla miljardilla. Kaikki muu on tälle alisteista.”

”Emme hyväksy puolueemme tavoitteita ja menettelyä tässä asiassa”, he kirjoittavat.

Kuhinaa laajemmin

Myös kokoomuksen entinen kansanedustaja, helsinkiläinen valtuutettu ja lääkäri, professori emerita  Sirpa Asko-Seljavaara on eri yhteyksissä arvostellut voimakkaasti puolueensa sote-linjauksia.

Samoin useampi muu kokoomuksen entinen kansanedustaja on some-keskusteluissa ihmetellyt puolueensa vauhtia ja linjauksia.

Laaja valinnanvapaus on kokoomuksessa henkilöitynyt erityisesti sisäministeri Paula Risikkoon, ja lisäksi sitä ovat puolustaneet aktiivisesti ainakin Sari Sarkomaa ja Sari Raassina. Myös heillä kolmella on terveys- tai lääketieteen alan koulutus.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on esiintynyt asiassa maltillisesti. Hän kiisti Risikon ilmaisun subjektiivisesta oikeudesta asiakasseteliin. Orpo on myös vakuuttanut, että hallitus ei anna sellaista esitystä, joka vaarantaa julkisen sektorin toimintaedellytykset.

Lapissa sairaalakiista keskustan kiusaksi

Keskustan kentällä tai edes kattavasti eduskuntaryhmässä ei ole vieläkään kunnolla hyväksytty sitä, että kunnat eivät voi toimia sote-palvelujen tuottajina.

Erityisesti keskustan vahvoissa pienissä kunnissa on tehty yksityistämissopimuksia, joilla yritetään turvata sote-alan lähipalvelut. Se taas vaikeuttaa uudistuksen lähtökohtana olevaa maakuntatason kokonaisuuksien tarkoituksenmukaista toteuttamista.

Nyt kiista on noussut myös erikoissairaanhoidosta keskustan vahvalla alueella Lapissa, jossa Meri-Lapissa eli Kemin-Tornion alueella ei hyväksytä sitä, että osa oman sairaalan toiminnoista siirtyy Rovaniemelle. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueelle ollaan perustamassa sote-yhtiötä, jonka avulla yritetään turvata laajemmat sairaalapalvelut kuin mitä hallituksen kaavailuihin kuuluu. Asiaa käsitellään 13.11. alueen kuntien Kemin, Keminmaan, Tornion ja Simon valtuustoissa.

Sote-uudistuksen vastuuministeri, Annika Saarikko, kesk., on yrittänyt saada rivejä ojennukseen, mutta napina ja tuohtumus on kiihtymään päin. Saarikon tarjousta, jonka mukaan synnytykset voisivat jatkua Länsi-Pohjassa, mikäli yksityistämishankkeesta luovutaan, ei ole pidetty riittävänä.

Asiakasseteliriita hetken sivussa

Paitsi kentän kanssa, hallituspuolueille tulee ongelmia keskenään, kun valinnanvapausmallin lausuntokierros päättyy joulukuun puolivälissä. Oletettavaa on, että huoli julkisen sektorin toimintaedellytyksistä nousee vahvasti esiin ja sillä perusteella lakiin vaaditaan muutoksia ainakin asiakassetelien käyttösäädöksiin.

Keskusta ja siniset ovat tähän valmiit. Ne päästivät luonnoksen lausuntokierrokselle pitkin hampain. Keskustan ryhmä ei voinut esitystä tyrmätäkään, kun pääministeri Juha Sipilä, kesk., oli ilmoittanut, että se on nyt ota tai jätä ‑paperi.

Kokoomus taas oli hyvin tyytyväinen esitykseen.

Kokoomuslaisten lääkärien kirjoitus on luettavissa Keskisusomalaisen verkkosivulla.

 

Edit: Juttuunn lisätty klo 12.25 maininta Länsi-Pohjan alueen sote-palveluiden käsittelemisestä valtuustoissa 13.11. Jutun ingressiä lyhennetty.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Nii että vaan kirjotellaan asioista joista oikeesti kukaan ei tiedä, ja missä mennään ? Kuntalaiset monissa kunnissa on vanhempia kui mie…että joillakin olis jonkinläinen käsitys asioista…huomautan,että yli 50 vuotiaiden nettitoiminta on vielä nolla rajoilla, monille. kaikki ei jaksa tai halua,edes tietää etuuksistaan…tässä on suurin kysymys, että miten tavoitamme heidät ? Isänmaamme todelliset rakentajat ?.
    Kotihoidon tukeminen kaikille halukkaille, mutta kunnan pitäisi tukea kotihoitoa enemmän,sehä on jo laskettu että laitospaikka maksaa enemmän ?

    Missä sen saamisen rajat on ?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä