Kuva: Ville Miettinen

Palvelujaan myyvien konsulttien yhteydenottojen määrä ei ole kaksinkertaistunut vaan moninkertaistunut. Puheluiden, sähköpostien ja audienssipyyntöjen taustalla on nyt sote-uudistus.

Näin kertoo Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö, mutta aktiiviset yhteydenotot ovat arkea muissakin kunnissa. Suomen Kuntajohtajat ry:n puheenjohtajana toimiva Rämö sanoo, että konsulttien nykyinen aktiivisuus vie työaikaa.

Myös Ruokolahden kunnanjohtajaa Antti Pätilää lähestytään tavanomaista aktiivisemmin.

– Vaikka Ruokolahti kuuluu edistykselliseen sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaavaan kuntayhtymä Eksoteen, yksityiset toimijat ovat olleet erityisesti tämän vuoden aikana aktiivisia, Pätilä sanoo.

Tietojärjestelmäuudistus ”kultakaivos”

Ympäri maata tiiviissä aikataulussa tehtävät massiiviset ICT- ja tietojärjestelmäratkaisuiden uudelleenjärjestelyt ovat konsulteille ja juristeille ”kultakaivos”, kuvailee Karri Vainio, Kuntaliiton erityisasiantuntija.

– Heidän apuaan tarvitaan paljon, mutta maakuntauudistus ja sen tietotekniset ratkaisut eivät ratkea tai kaadu heidän takiaan. Konsultit ovat yksi väline saada apua kokonaisuuden suunnitteluun.

Vainion mielestä nyt ei kannata hötkyillä ja mennä ostamaan kuntakohtaisia muutosselvityksiä, vaan ennemmin miettiä yhdessä alueen muiden kuntien ja maakunnan kanssa, millaista yhteistyötä ne voivat tehdä ja mikä auttaisi sopeutumisessa tulevaan.

– On hyvä pohtia myös, mitä olemassa olevaa kannattaa säilyttää ja mitä siirtää tulevaan rakennelmaan. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan Siun soten yhtenäisiä palveluja ja tietojärjestelmiä olisi älytöntä alkaa purkaa. Keskustelua siitä, mitä on syytä säilyttää, kannattaa käydä muuallakin.

TEKSTI: KIRSI RIIPINEN

Lue koko artikkeli Kuntalehdestä 10/2017

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Yleensä yrityksissä suorittavat toiminnot voidaan ulkoistaa ja strateginen suunnittelu pidetään tiukasti oman johdon käsissä, kunnissako asiat toisinpäin. Tietojrjestelmät on nykyään tärkeä kunnan/yrityksen tuotannon ja toiminnan väline, sen suunnittelua ei johda ulkopuolinen vaan oma ylin johto. Neuvoa voi aina kysellä/tilata eri puolilta, ratkaisit on omia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*