Kuntien on pystyttävä tulevaisuudessakin pitämään kiinni itsemääräämisoikeudesta ja päättämään siitä, mihin itsehallintoalueisiin ne haluavat kuulua. Seinäjoella puhunut Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen muistuttaa sekä kuntien itsemääräämisoikeudesta että tulevien sote-alueiden itsehallinnosta uudistusta valmisteltaessa.

– Kunnilta puuttuu vielä paljon tietoa uudistuksen käytännön vaikutuksista, mutta jo nyt kannattaa korostaa itsehallinnon merkitystä ja uudistuksen perustavoitteita, Koskinen sanoi perjantaina Seinäjoella Etelä-Pohjanmaan maakuntatilaisuudessa.

– Kunnalliseen itsehallintoon kuuluu, että kunnat saavat itse päättää, mihin alueeseen kuuluvat. Monet kunnat kuuluvat nyt eri maakuntaan kuin sairaanhoitopiiriin, ja valintoja täytyy tehdä. Tähänkin asti maakunnan vaihtaminen on ollut mahdollista asiointipainotusten muuttuessa vuosien myötä, Koskinen jatkoi.

Jari Koskinen toivoo kuntien saavan mahdollisimman pian valmistelutietoa muun muassa tehtävien jaosta, rahoitusjärjestelyistä ja kiinteistöomaisuuden kohtalosta.

– Tulevia vastuita määriteltäessä on huolella katsottava myös se, mitä tehtäviä valtion aluehallinnolta voisi siirtyä kunnille. Esimerkiksi työllisyyden hoidon vastuut ja resurssit olisi mielekästä keskittää samoihin käsiin kuntatasolle. Kuntien asiantuntemusta ja kokemusta on käytettävä aidosti hyväksi. Kuulemisella on suora vaikutus uudistuksen tavoitteen toteutumiseen, Koskinen totesi.

 

 

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*