Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen tapasi pohjoispohjalaisia kuntavaikuttajia. (Kuva: Marja Honkakorpi)

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen vaatii, että kiinteistöjen, laitteiden ja järjestelmien siirto on tehtävä markkinaehtoisesti sote- ja maakuntauudistuksen järjestelyissä. Kunnilta siirtyy runsaasti omaisuutta uusille toimijoille.

– Ei voi olla niin, että tulevat maakunnat saavat vain parhaat kiinteistöt ja välineet käteensä ja kunnille jäävät huonokuntoiset ja tarpeettomat tilat rasittamaan taloutta, Koskinen sanoi Kuntaliiton maakuntakierroksella Oulussa.

Hänen mukaansa perusteltua olisi, että kaikki kuntien sote-kiinteistöt siirtyvät maakunnille, ja kunnille maksettaisiin tästä oikeudenmukainen korvaus.

– On myös pakko ottaa huomioon tulevan palvelutuotannon kilpailutilanne. Uusi järjestäjätaho ei voi saada huomenlahjana ylimääräistä etua hyvistä ja edullisista tuotantovälineistä. Kilpailulainsäädäntöä pitää noudattaa jatkossakin.

– Kolmas ongelma liittyy kiinteistöihin ja laitteisiin kohdistuviin lainoihin. Lainoja ei voi noin vaan siirtää uudelle omistajalle, vaan kaikki lainat pitäisi käydä läpi niiden antajien kanssa. Kunnilla on paljon erilaisia lainoja muun muassa Euroopan investointipankilta, Koskinen sanoi.

Kuntaliitto esittää kuntien sote-omaisuuteen kohdistuvien lainojen järjestelyyn ja omaisuuden siirron rahoittamiseen mallia, jossa kunta antaa itsehallintoalueelle omaisuuden siirtoa vastaavan lainan, jolle valtio antaa takauksen.

Kuntaliiton mukaan tilaratkaisujen lähtökohtana tulisi olla, että kunta luovuttaa uusille toimijoille ainoastaan rakennukset ja maapohja jää kuntien omistukseen.

 

Kuntaliitto aloitti maakuntakierroksen

 

Pohjois-Pohjanmaan kuntapäivä Oulussa aloitti Kuntaliiton maakuntakierroksen. Liiton edustajat keskustelivat Pohjois-Pohjanmaan päättäjien kanssa maakuntaliiton kanssa järjestämässään tilaisuudessa.

Kuntaliiton maakuntakierros keskittyy erityisesti sote- ja maakuntauudistuksen sekä tulevaisuuden kuntien roolin hahmottamiseen.

– Uudistus antaa kunnille mahdollisuuden suunnata toimintaansa uudella tavalla ja keskittyä nykyistä vahvemmin asukkaiden hyvinvoinnin ja vaikutusmahdollisuuksien edistämiseen sekä elinvoiman kehittämiseen, Koskinen sanoi, ja huomautti, että tämä edellyttää kuntien talouden turvaamista.

Kunnat ovat toimineet vastuullisesti vaikeassa tilanteessa: henkilöstökuluja on sopeutettu, veronkorotuksia on tehty maltillisesti ja lainaa otettu vain investointeihin. Uudistus ei saa kiristää kuntien taloutta, Koskinen painotti.

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kuntalaisena ihmettelen tätä keskustelua, koska olen jo kertaalleen nämäkin veroina maksanut. Ei muuta kuin liikkeenluovutuksena vain kiinteistöt uusille toimijoille.

  2. Jari,
    Ei sen noin vaikeaa tarvitse olla ellei piilotarkoitus ole vastustaa uudistusta. Kiinteistöjen omistus voisi säilyä niiden nykyisillä omistajilla, kuten palo- ja pelastustoimessa tehtiin jo 10 vuotta sitten!! Eikös tuo sama toimi yksi osa tulevaakin maakuntaa (vrt. Lappi ja Päijät-Häme)!?

    Järkevää olisi sekin, että sote-kiinteistöistä maksettaisiin niiden omistajille jatkossa markkinaehtoista vuokraa omistivat ne kuka tahansa. Oleellista on estää “kilpavarustelu” myös irtaimen osalta ja henkilöstöetujen osalta ennen uudistusta! Tämä seikka söi koko 20%:n rakeenneuudistyshyödyn palotoimessa aikoinaan!!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*