Kuva: Liisa Takala
Helsinkiläinen Kirsti Laurila, 93, asuu yksin rivitalokodissaan. Gerontologian professori Marja Jylhän mukaan kotihoito on Suomessa selvästi huonommassa tilassa kuin muissa Pohjoismaissa.

Gerontologian professori Marja Jylhä Tampereen yliopistosta on erittäin huolissaan ikäihmisten palvelujen tilanteesta. Hänen mukaansa tapaukset, joita voi kuvata heitteillejätöksi, eivät ole harvinaisia. Kotiin on jätetty muistisairaita, jotka eivät voi asua yksin.

– Kotihoito on Suomessa selvästi huonommassa tilassa kuin muissa Pohjoismaissa. Erityisesti yli 90-vuotiaat, sekä dementiaa sairastavat että muutkin, saavat myös vähemmän ympärivuorokautista hoitoa kuin ennen. On väärää ideologiaa toistella, että kaikille on parasta asua kotonaan, Jylhä sanoo.

Jylhän mielestä keskustelua rahasta pelätään. Jos julkisten varojen lisäämistä tai muiden virallisten rahoitustapojen käyttämistä ei pidetä mahdollisena, suuri enemmistö jää vaille tarvitsemiaan palveluita ja kaikkein varakkaimmat hankkivat ympärivuorokautista hoitoa kokonaan omin varoin.

– Jos itse maksaa kaiken ympärivuorokautisesta hoidosta, summa on noin 6 000 euroa kuukaudessa plus lääkkeet. Rahoitetaanko hoito verotuksella vai jonkinlaisella yhteiskunnan järjestämällä hoivavakuutuksella? Voidaanko varallisuutta käyttää hoitoon ja entä jos ei ole varallisuutta? Vai otetaanko Etelä-Euroopan maiden tapaan laittomia siirtolaistyttöjä koteihin auttamaan, hän kysyy.

Geriatri, ylilääkäri Harriet Finne-Soveri on ollut sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijana I&O-kärkihankkeessa, jossa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa. Hän kiersi maakunnat alkuvuodesta, ja nyt pöydällä ovat sairaanhoitopiirit.

– Pääkaupunkiseudulla kotihoitoa on järjestetty – kuten kaikkialla muuallakin – kukin kunta omalla tavallaan. Yhteistä on, että väestö vanhenee ja hoitajien lukumäärä suhteessa avun tarvitsijoihin vähenee. Sen vuoksi hoitajan aika on se kultapala, jonka kohdentumista joudutaan miettimään vielä moneen otteeseen. Ei pidä säästää väärissä asioissa ja eri hallinnonalojen pitää tehdä yhteistyötä, hän sanoo.

TEKSTI: MARJA LAMMI

Lue koko artikkeli uudesta Kuntalehdestä 10/2018 (ilm. 4.10.)

Kuntalehti
kuntalehti@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*