Oikeus- ja työministeri Jari Lindström haluaa tehostaa maahanmuuttajien kotoutumista Suomeen. Lisätehoja haetaan tänään hyväksytyllä kotoutumisen toimintasuunnitelmalla.

Ministeriöiden yhteistyönä on valmistunut uusi kotouttamisen toimintasuunnitelma, josta toivotaan lisäeväitä varautumisessa yhä kasvavaan maahanmuuttoon. Uuteen toimintasuunnitelmaan on listattu kaikkiaan 34 toimenpidettä, joilla pyritään ministeriöiden ja muiden toimijoiden voimin tehostamaan kasvavan joukon kotouttamista.

Entistä tehokkaampi alkukartoitus uusista tulijoista, sitouttaminen kielikoulutukseen, joustavuuden lisääminen ja kustannusten korvaaminen kunnille entistä reaaliaikaisempana ovat toimintasuunnitelman perusteella työlistalla. Maahanmuuton ministerityöryhmä hyväksyi uuden toimintasuunnitelman tänään.

Toimintasuunnitelmasta käy ilmi kuntien suuri rooli kotouttamisessa. Asuminen, perusopetus, päivähoito ja terveydenhuolto ovat asioita, jotka väistämättä merkitsevät lisäkustannuksia myös kunnille, vaikka alkuvaiheessa valtio korvaa kustannukset. Myös yhdistyksillä ja järjestöillä on merkittävä rooli kotoutumisen onnistumisessa.

– On tärkeää, että oleskeluluvan saaneet maahanmuuttajat pääsevät osalliseksi suomalaista yhteiskuntaa. Ohituskaistoja ei ole kuitenkaan tarkoitus rakentaa, ja tulijoiden on noudatettava suomalaisen yhteiskunnan sääntöjä. Haaste on suuri, ja kotouttamisessa tarvitaan uudenlaisia toimintatapoja, kotouttamisesta vastaava oikeus- ja työministeri Jari Lindström linjaa.

 

 

Asiasta valtioneuvoston sivuilla

Kotouttamisen toimintasuunnitelma

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*