Valtion esittämä määräraha kotouttamisen kustannuksiin kunnille on liian pieni. Jos ennuste 50 000 turvapaikanhakijasta toteutuu, se voi merkitä kuntiin jopa 25 000 kotoutettavaa.

Noin 8 000 oleskeluluvan saaneen kotouttamisesta maksettiin viime vuonna noin 100 miljoonaa euroa. Kotoutettavien määrä voi tästä jopa kolminkertaistua.

Kunnat eivät ole tähän mennessä kovin hyvin onnistuneet maahanmuuttajien kotouttamisessa. Kuntaliitto katsoo, että valtion maksama laskennallinen kotouttamiskorvaus on jo pitkään ollut riittämätön. Rahan lisäämisen ohella kotouttamisjärjestelmää on uusittava.

Myös peruskoulun pitää pystyä opettamaan maahanmuuttajakoululaisia nykyistä paremmin. Toimiva koulutusjärjestelmä on yksi tehokkaimmista keinoista integroida maahanmuuttajat yhteiskuntaan.

Lue lisää Kuntalehdestä 10/2015 (ilm. 1.10.)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hei!
    Kotouttaminen on todellakin maassamme retuperällä.Ihmisten sopeutuminen, integroituminen ja kielenoppiminen viivästyy suotta tämän vuoksi. Mieheni tuli Suomeen turvapaikanhakijana tammikuussa 2008 Irakista Sulaymaniyasta, kurdialueelta. Olemme tämän henkilökohtaisesti kokeneet hänen kokemustensa kautta. Viranomaiset mm. laativat itsekseen valmiiksi paperin, joka sisältää kaksi lausetta ja allekirjoita se ja siinä on sinun kotouttamisesi. Olen itse työskennellyt myös Vastaanottokeskuksen hallinnossa ja arjessa yhdessä mieheni kanssa ja nyt näyttää siltä, että tässä uudessa tilanteessa ei osata hyödyntää jo aiemmin opittua ja mennään taas väärille poluille. Päättäjien pitäisi herätä ja ryhtyä toimenpiteisiin, joilla tulijat oikeasti perehdytetään ja integroidaan yhteiskuntaamme ja he pääsevät mukaan työelämään entistä nopeammin. Kokemusta meillä on , kunhan vain osaamme ottaa sen käyttöön!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*