Yhteiskunnan kustannukset kasvavat monella tavalla ja kuntalaisten palvelut heikentyvät, arvioi Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka. Kuva: Sonja Eloranta

Kouvolan kaupunki arvioi tiedotteessaan, että yöpäivystyksen lopettaminen Kouvolasta lisää kustannuksia ja heikentää sekä palvelutasoa että potilasturvallisuutta.

Maan hallituksen kehysriihessään 16.4. linjaama Kouvolan yöpäivystyksen lakkauttaminen ei tuo säästöjä, vaan lisää kuluja.

– Kouvolan kaupunki ei hyväksy lakkautusta. Tällä tavoitellaan säästöjä, mutta ne eivät toteudu, vaan päinvastoin. Yhteiskunnan kustannukset kasvavat monella tavalla ja kuntalaisten palvelut heikentyvät. Myös inhimillisestä näkökulmasta päätös on kestämätön, Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka toteaa.

Kouvolan kaupunginhallitus käsittelee maanantaina 22. huhtikuuta kannanottoa koskien Kouvolan ympärivuorokautisen akuuttilääketieteen ja perusterveydenhuollon päivystyksen lakkauttamista.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kouvolan Ratamon päivystyksessä asioi vuodessa noin 45 000 potilasta.

Lakkautuspäätös on soteuudistuksen perusajatuksen vastainen ja rikkoo asukkaiden yhdenvertaisuutta, kaupungin tiedotteessa sanotaan.

Hallituksen esitys on epäoikeudenmukainen ja vaarantaa ihmisten perusoikeudet, potilasturvallisuuden ja palvelujen saatavuuden Kouvolassa.

Kouvola on Suomen 11:nneksi suurin kaupunki ja maantieteellisesti laaja. Asukkaita on lähes 80 000. Kaupunki on kooltaan aivan toisessa mittaluokassa kuin muut kaupungit, joissa yöpäivystys lakkaa, tiedotteessa huomautetaan.

Kaupunginhallituksen käsittelyyn 22.4. tulevassa kannanotossa todetaan, että päivystyksen keskittäminen Kotkaan lisää kustannuksia useaa kautta, muun muassa sairaankuljetusten ja Kela-kyytien määrä kasvaa.

Kotkan keskussairaalan päivystystiloja on laajennettava, sillä päivystystä ei ole rakennettu nykyistä isompien potilasmäärien varalle.

Mikäli ympärivuorokautiseen päivystykseen tukeutuva psykiatrinen sairaala joudutaan siirtämään Kotkaan, uusien tilojen rakentaminen sairaalalle tuo 15–20 miljoonan euron lisäkustannukset, Kouvolan kaupungin tiedotteessa arvioidaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*