Kouvola esittää Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson yhteistä sote-tuotantoaluetta, jos uudistus etenee kuten nyt näyttää. (Kuva: Ville Miettinen)

Kouvolan kaupungin lausunnon mukaan Kaakkois-Suomessa tulisi selvittää mahdollisuudet Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan kokoisen yhden sote-tuotantoalueen mahdollisuudet, jos sote-uudistusta viedään eteenpäin perjantaina

Kouvola on aiemmin halunnut toimia itse palvelujen tuottajana. Perjantaina parlamentaarisen ohjausryhmän julkistama linjaus palvelujen tuottamisesta kuntayhtymäpohjalta merkitsee toteutuessaan, että HYKS-erva-alueelle, johon myös Kouvola kuuluu, tulisi enintään kolme tuottamisvastuussa olevaa kuntayhtymää.

– Esitetty ratkaisu tarkoittaa käytännössä sote-palvelujen kehittämistä vaativan erikoissairaanhoidon ja erityispalvelujen ehdoilla. Demokraattisen valvonnan ja kunnallisen omistajaohjauksen näkökulmasta ratkaisu olisi kestämätön. Rahoitusmalli rankaisisi niitä kuntia, jotka ovat tehneet hyvää työtä sote-palvelujen kehittämisessä ja palvelujen integroinnissa, Kouvolan lausunnossa todetaan.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki ja apulaiskaupunginjohtaja Annikki Niiranen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kouvolan mukaan sote-uudistus nykysuunnitelmien mukaan tarkoittaisi hallinnon järjestämisen näkökulmasta paluuta kauas menneisyyteen.

– Nykyisen HYKS-erva alueen kuntayhtymän rinnalle syntyisi 1,8 miljoonan asukkaan sote-järjestämisvastuussa oleva kuntayhtymä ja sen lisäksi enintään kolme alueellista tuotantokuntayhtymää.

– Nykyisestä Kymenlaakson sairaanhoitopiiristä tulisi alkuperäisen lakiesityksen mukaan erillinen kiinteistökuntayhtymä. Tätä kokonaisuutta ohjaisi STM:n sote-ohjausyksikkö. Hallintorakenteena malli olisi historiallisesti ainutlaatuinen. Asiakkaiden, yksittäisten kuntien tai kunnanvaltuustojen mahdollisuudet vaikuttaa palvelujen järjestämiseen olisivat käytännössä olemattomat.

Lausunto Kouvolan verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*