Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki pitää sote-lakiesityksestä tulleiden ensi tietojen perusteella todennäköisenä, että lakiesityksestä tarvitaan uusi lausuntokierros.

Esityksessä vaikuttaa olevan paljon sellaista, mitä ei ole täsmennetty.

– Kuntakohtaisia laskelmia ei ole esitetty, eivät olleet myöskään edellisessä lakiluonnoksessa. Ei ole vielä selvitetty, miten uudistus tehostaa tuottavuutta ja vastaa julkisen talouden haasteisiin, Lamminmäki toteaa.

Lamminmäki myös muistuttaa, että esityksessä on paljon sellaista, mitä ei ollut mukana lausuntokierroksella olleessa esityksessä.

– Ei selviä, miten perustuslailliset ongelmat on ratkaistu. Pakkokuntayhtymät (tuotanto) eivät myöskään olleet edellisessä luonnoksessa. Sote-kiinteistöjen hallinta /sairaanhoitopiirien rooli jää avoimeksi, Lamminmäki luettelee ja lisää ettei myöskään ole selvillä rahoituksen ohella henkilöstön asema muutoksessa on selvittämättä.

Lamminmäki ja Kouvolan apulaiskaupunginjohtaja Annikki Niiranen antoivat aiemmin marraskuussa lausunnon, jossa arvosteltiin uudistuksen salamyhkäisyyttä ja kannettiin huolta siitä, että toteutuessaan uusi laki vie pohjan vuosien tuottavuustyöltä, jota Kouvolassa on tehty PARAS-puitelain ohjeistuksen mukaan.

– Huolenaiheet ovat edelleen samat, Lamminmäki sanoo.

– Positiivista se, että uudet tuotantorakenteet muodostuvat kuntien lähtökohdista, ts. ratkaisuja ei ole sidottu nykyisiin sairaanhoitopiireihin.

– Päijät-Hämeen siirtyminen etelän soteen positiivinen asia ja sen tuomat mahdollisuudet syytä arvioida huolellisesti

– Tuottamisvastuun edellytyksiä tulee täsmentää siten, että taloudelliset edellytykset huomioitaisiin huolellisesti tuotantoalueita määriteltäessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä