Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) kertoi, että lausuntoja hallituksen esitykseen saatiin paljon. Kuva: Ilkka Ranta-aho

Toisin kuin hallitus oli aiemmin esittänyt, ympärivuorokautista perusterveydenhuollon päivystystä voidaan ylläpitää myös Kouvolassa.

Lainsäädäntö edellyttää kuitenkin muutoksia verrattuna Kouvolan nykyisen yöpäivystyksen toimintamalliin.

Kemin ja Savonlinnan sairaaloissa voi ylläpitää ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystystä tai vaihtoehtoisesti rajattua erikoissairaanhoidon päivystystä.

Kyseessä ei kuitenkaan olisi monierikoisalainen ympärivuorokautinen päivystys eikä tarkoituksena ole mahdollistaa raskasta leikkaustoimintaa näissä sairaaloissa.

Nämä edellä mainitut tiedot saatiin sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa nyt perjantaina. Tiedotustilaisuudessa kerrottiin sairaaloiden ja päivystyksen kokonaisuuden ja erikoissairaanhoidon työnjaon uudistamisen lausuntopalautteesta ja jatkovalmistelusta.

Ministerityöryhmä hioi esitystä

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) kertoi, että lausuntoja saatiin paljon.

– Muistaakseni 140.

Lausuntoaika oli 21.5.-1.7.

– Ministerityöryhmä on kokoontunut useita kertoja ja hionut tätä sairaalaverkkoesitystä, mikä keväällä lähti.

Muutoksia tehtiin, ja ensimmäinen muutos koski Kouvolaa. Juuso perusteli muutosta esimerkiksi sillä, että Kouvolassa on noin 80 000 asukasta.

– Siellä on Kuusankosken psykiatrinen sairaala ja Karjalan prikaati, jotka myöskin tarvitsevat näitä palveluita.

– Lainsäädäntö tulee edellyttämään kuitenkin joitakin muutoksia verrattuna Kouvolan Ratamokeskuksen nykyisen yöpäivystyksen toimintamalliin, ministeri Juuso sanoi.

Ratamokeskus on sairaala ja sote-keskus Kouvolassa, lähellä keskustaa.

Yksi lääkäri kahden sijaan

Väestölle avoimessa yöpäivystyksessä on ollut Kouvolassa tähän mennessä kaksi lääkäriä, eri tasoisia tarpeita varten.

Tänään perjantaina selkiytyneen linjauksen mukaan Kouvolassa olisi vain yksi päivystävä lääkäri jatkossa yöaikaan. STM:n lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä selvensi, että vaativimmat potilaat siirrettäisiin keskussairaalaan Kouvolasta.

Yöpäivystys koskee kello 22-07 välistä aikaa.

Myönnetyt poikkeusluvat huomioidaan

STM:n tiedotustilaisuudessa nostettiin myös esille, että Kouvolan, Kemin ja Savonlinnan lisäksi ympärivuorokautista perusterveydenhuollon päivystystä saa ylläpitää Ivalossa, Kuusamossa, Pietarsaaressa ja Raaseporissa.

Hallitusneuvos Merituuli Mähkä tarkensi tiedotustilaisuudessa aiemmin kerrottua siten, että Kemissä ja Savonlinnassa saa vaihtoehtoisesti pitää sellaista erikoissairaanhoidon päivystystä, joka tukee sairaalan ja sen erikoissairaanhoidon vuodeosastojen toimintaa ja alueen hoitoketjuja.

– Mutta ei siis jatkaa tällaista monierikoisalan ympärivuorokautista päivystystä, Mähkä huomautti.

Nykyisestä STM:n poikkeuslupakäytöstä ympärivuorokautista päivystystä koskien luovutaan. Jatkossa se on alueen oma päätös.

– Käytännön vaikutuksenahan tästä sitten tulisi, että Jämsässä ja Raahessa ei voisi enää 1.10.2025 lukien ylläpitää tätä ympärivuorokautista päivystystä.

Ja Iisalmessa ja Varkaudessa perusterveydenhuollon yöpäivystys päättyisi vasta vuoden 2026 alussa erityissiirtymäsäännöksen perusteella.

Iisalmi ja Varkaus ovat jo saaneet STM:n voimassa olevan poikkeusluvan.

– Ja sen on ehkä hyvä huomata Jämsän ja Raahen suhteen, että alue on tehnyt jo päätöksen Raahen yöpäivystyksen lakkauttamisesta ja Jämsääkin koskien meillä on tullut poikkeuslupahakemus vain osalle ensi vuotta, jolloin käytännön vaikutukset jäävät heille vähäisiksi.

HUS-yhtymällä päätösvaltaa

Pääosa sairaalaverkkoa koskevista linjauksista tehtiin jo kehysriihessä.

Kehysriihessä linjattiin, että jokaisella hyvinvointialueella säilyy keskus- tai yliopistollinen sairaala, jossa voidaan hoitaa synnytyksiä sekä tehdä kattavasti leikkaustoimintaa.

Ympärivuorokautista perusterveydenhuollon päivystystä voi toteuttaa nykyistä harvemmilla, laissa säädetyillä, paikkakunnilla ja samalla poikkeuslupakäytännöstä luovutaan.

Hyvinvointialueet voivat vapaasti järjestää ilta- ja viikonloppuaikaista kiirevastaanottoa.

Tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoidon ympärivuorokautiseen päivystykseen tehdään muutoksia.

HUS-yhtymä päättää itse sairaaloidensa päivystystoimintojen järjestelyistä, tiedotteessa sanotaan.

Hankintoja yksityissektorilta mahdollistetaan päiväkirurgiassa ja eräissä muissa toimenpiteissä. Voimassa oleva lainsäädäntö ei ole mahdollistanut näiden leikkausten ja toimenpiteiden hankintaa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*