Kun on kriisissä, se voi auttaa, kun on edes yksi puhelinnumero, johon haluaa soittaa. (Kuva: Jouni Lampinen)

Suomalaisten kuormittuneisuus ilmenee yhteydenottoruuhkana 24 tuntia vuorokaudessa palvelevassa Mieli ry:n Kriisipuhelimessa, jonka yhtenä keskeisenä tavoitteena on estää itsemurhia.

Lisäksi Mieli Suomen Mielenterveys ry tiedottaa, että Kriisipuhelimessa vastattujen puhelujen määrä nousi suuremmaksi kuin koskaan aikaisemmin. Kriisipuhelin avaa ukrainan- ja venäjänkieliset linjat syyskuussa.

Kriisipuhelimeen voi soittaa esimerkiksi, jos ei jaksa olla yksin pelon, huolen tai surun kanssa.
Suuri osa Kriisipuhelimeen soittavista on pitkään ollut nuoria naisia, mutta nyt myös nuorten miesten osuus on kasvanut. Heinäkuussa puheluita tuli yhteensä lähes 35 000, tiedotteessa kerrotaan.

Noin joka kolmas yhteydenottaja on mies

Kriisipuhelintoiminnan päällikön Susanna Winterin mukaan 30 000 soittoyrityksen raja on ylitetty joka kuukausi marraskuusta 2021 lähtien.

– Onneksi olemme pystyneet lahjoitusvaroilla lisäämään kriisityöntekijöiden määrää kesän ajaksi ja siksi vastaamaan selvästi useampaan puheluun, Winter sanoo Mieli ry:n tiedotteessa.

– Yleensä Kriisipuhelimeen soittaneista joka kolmas on mies. Olemme pyrkineet lisäämään miesten tietoisuutta keskusteluavusta ja madaltamaan kynnystä ottaa yhteyttä kriisissä.

Vuoden 2022 kesä-heinäkuussa Kriisipuhelimessa vastattiin yli 17 000 puheluun, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin pandemiaa edeltävänä kesänä.

Yleisin Kriisipuhelimeen soiton syy kaikissa ikäryhmissä on paha olo, erityisesti ahdistuneisuus. Lisäksi Kriisipuhelimessa kuuluvat ihmissuhdeongelmat, yksinäisyys ja itsetuhoisuus. Mieli ry tiedottaa myös, että kesäaikana monen kuormitusta lisäävät ammattilaisten lomista johtuvat tauot palveluissa.

Uudet linjat avataan

Tähän asti Kriisipuhelin on toiminut neljällä eri kielellä: suomeksi, ruotsiksi, arabiaksi ja englanniksi. Kriisipuhelin avaa myös ukrainan- ja venäjänkieliset linjat perjantaina 2. syyskuuta. Molemmat linjat ovat auki neljä tuntia arkipäivisin.

Kriisipuhelin on suunnattu kaikille kriisissä oleville ihmisille, jotka asuvat Suomessa. Kriisipuhelimen lisäksi Mieli ry tarjoaa keskusteluapua kasvokkain ja verkossa 22 kriisikeskuksessa ympäri Suomea.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*