Juha Kinnunen. (kuva: KSSHP)

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen haluaa hallitukselta nopeita vastauksia tulevan sote-lainsäädännön peruskysymyksiin.

– Sote-alueiden määrä, hallintomalli ja kustannusten maksajat olisi syytä päättää pikaisesti, jotta kunnat eivät tuskastuisi. Kunnat eivät voi loputtomiin olla epätietoisia omista maksuosuuksistaan, Kinnunen sanoo Kuntalehdelle.

Hallitusohjelmassa on linjattu, että sote-ratkaisu tehdään kuntaa suurempien itsehallintoalueiden pohjalle ja että itsehallintoalueita on enintään 19. Alueiden tarkkaa määrää tai aluejakoja ei kuitenkaan vielä tiedetä. Alueiden päättäjät valittaisiin suorilla vaaleilla, mutta niillä ei olisi verotusoikeutta.

Kinnunen pelkää, että päätösten viipyminen voi pysäyttää kuntien välisen yhteistyön kehittämisen, samoin sosiaali- ja terveydenhuollon sisällöllisen kehittämisen.

Mainos– Itsekkäät ratkaisut saattavat mennä yhteisten tavoitteiden edelle. Kunnat voivat esimerkiksi turvautua sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisulkoistuksiin, jos epävarmuus tulevista kustannuksista jatkuu.

Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula on luvannut sote-lain valmistuvan kahdessa vuodessa. Juha Kinnunen toivoo, että aikataulusta pidetään kiinni, vaikka tavoitetasoa laskemalla.

– Monikanavaisen rahoitusmallin purkaminen ja raha seuraa potilasta -periaatteen käyttöönotto joudutaan varmasti lykkäämään tuonnemaksi.

Keski-Suomessa on maakunnallisen sote-yhteistyön valmistelu on jo pitkällä. Keski-Suomen kunnat linjasivat tiistaina, että Keski-Suomi haluaa olla yksi sote-palveluita järjestävistä itsehallintoalueista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Avatar Nooein tie kuntatalouden säästöihin tuottavuushypyllä sanoo:

    Keski-Suomeen voidaan perustaa vapaaehtoinen sote-kuntayhtymä.

    Sopii perustuslakivaliokunnalle.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*