Tehy ja Super hyödyntävät nyt häikäilemättä valmiuslainsäädännön poistumista, KT:n Markku Jalonen tulkitsee laajentuneita ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja. Kuvassa Jalonen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kunta-alan neuvottelujen avauksessa tammikuussa. (Kuva: Niko Pohjalainen)

KT Kuntatyönantajat tuomitsee Tehyn ja Superin laajentamat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot  kyseenalaisina painostuskeinoina. KT:n mukaan Sote ry:n taustalla olevien hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin toiminta on ”kyseenalaista työmarkkinahistoriaa kunta-alalla”, joka rapauttaa vakavasti kunta-alan sopimisen kulttuuria.

Kunta-alan pitkään ja vaikeasti neuvotellut uudet sopimukset allekirjoitettiin tänään, ja tänään Sote ry laajensi ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja AVAINTAn vanhuspalveluihin ja viiteen uuteen sairaanhoitopiiriin sekä Mehiläinen Länsi-Pohjan työpaikoille.

Liitot julistivat 10. kesäkuuta AVAINTES-sopimusalalle sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen työpaikoille ylityö- ja vuoronvaihtokiellon pois lukien vanhuspalvelut. Kielto laajeni 12. kesäkuuta Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin ja tiistaina 16. kesäkuuta Tehy, SuPer ja ERTO laajentavat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireihin.

– Toiminta on erityisen tuomittavaa sen vuoksi, että kunta-alalle on juuri saatu aikaan työrauha ja uudet virka- ja työehtosopimukset erittäin vaikeiden neuvottelujen jälkeen, sanoo työmarkkinajohtaja Markku Jalonen KT:n tiedotteessa.

KT: Väite sopimusshoppailusta perätön

Kiistan taustalla on kuntien ja kuntayhtymien omistamia yhtiöitä edustavan Avaintyönantajat Avainta ry:n sopimusoikeuksia koskeva erimielisyys.

SuPer, Tehy ja ERTO kuuluvat neuvottelujärjestö Sote ry:hyn, jonka keskeisenä tavoitteena on saada käynnistettyä Avaintyönantajat Avainta ry:n kanssa neuvottelut sote-alaa ja varhaiskasvatusalaa koskevasta omasta työehtosopimuksesta.

Tehyn mielestä nykyinen monia aloja laajasti kattava Avainta-työehtosopimus soveltuu huonosti sote-sektorille ja varhaiskasvatukseen, joissa toiminta poikkeaa monin tavoin nykyisen sopimuksen piirissä olevista muista aloista. Tehyn mielestä kuntasektoria heikommat työehdot Avaintan kentällä ovat kunnille kimmoke ulkoistaa toimintaa säästösyistä halvemman työehtosopimuksen piiriin eli harjoittaa sopimusshoppailua.

KT:n mukaan väite sopimusshoppailusta on perätön. KT muistuttaa tiedotteessaan, että työsuhteen ehdot ovat kunnallisissa virka- ja työehtosopimuksissa sekä Avainta ry:n sopimuksissa samantasoiset. Ainoa olennainen ero on kuntien neljä prosenttiyksikköä korkeampi eläkevakuutusmaksu. Eläkemaksun korkeammasta tasosta ovat kunta-alan palkansaajajärjestöt itse olleet päättämässä.

Jalosen mukaan Tehy ja Super hyödyntävät häikäilemättä valmiuslainsäädännön poistumista.

– Järjestöpolitiikka ja painostustoimet ovat sosiaali- ja terveysalan toimijoille täysin kohtuuttomia. Ne ovat olleet useita kuukausia kovassa paineessa ja juuri ryhtyneet palauttamaan toimintaa tavanomaisempiin muotoihin.

Jalonen vaatii ylityö- ja vuorovaihtokieltojen lopettamista välittömästi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*