kasvomaski suojakäsineiden peittämissä käsissä
Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollossa otettiin perjantaina käyttöön hengistyssuojaimet kaikessa fyysisiä kontakteja käsittävässä potilas- ja asiakastyössä. (Kuva: Pixabay)

Kuhmossa perjantaina todetusta laajasta koronavirusaltistuksesta on sunnuntaihin mennessä löytynyt yhteensä 14 koronatartuntaa ja kaikkiaan 130 altistumista, Kainuun sote tiedottaa.

Tartunnan saaneista 13 on kuhmolaisia ja yksi Kajaanista. Kaikki sairastuneet ovat aikuisia ihmisiä. Altistumisia on myös muissa Kainuun kunnissa.

Kuhmon kaupunki on tänään yhteistyössä Kainuun sote:n kanssa sopinut toimenpiteistä epidemian rajoittamiseksi Kuhmossa.

Kuhmon kaupungin nuoristo- ja vapaa-ajantilat, mukaan lukien liikunta- ja kulttuuritilat, ovat pääosin suljettuina 31.8.-6.9. Kirjastossa voi asioida lainaamassa ja palauttamassa kirjoja. Kaupungintalo suljetaan viikoksi, ja kaupungin työntekijät siirtyvät etätyöhön syyskuun loppuun saakka siltä osin, kuin se on mahdollista.

Nuorisotyö kuitenkin palvelee verkossa tehostetusti. Toisen asteen oppilaitoksista Kuhmon lukion kaikki luokka-asteet siirtyvät etäopetukseen syyskuun 29. päivään saakka.

Perusopetus jatkuu lähiopetuksessa, mutta perusopetuksen kiinteistöissä kaikki ulkopuolinen toiminta kielletään 31.8.-6.9. Oppilaiden syyslukukauden TET-jaksoa ei toteuteta.

Koulukyyditsijät ohjeistetaan hyvään hygieniaan ja kuljettajalla tulee olla kuljettaessaan maski. Kaikille 15 vuotta täyttäneille suositellaan koulukyydissä pitämään kasvomaskia.

Kaupunki sopi toimenpiteistä sunnuntaina yhteistyössä Kainuun soten kanssa.

– Toimenpiteet tehdään, jotta voimme siirtää kaupungin henkilöstöresurssia sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Toimenpiteiden tavoitteena on vähentää ihmisten kohtaamista sen ajan, kunnes Kainuun soten jäljitystiimi saa kaikki altistuneet jäljitettyä ja asetettua karanteeniin. Toimet kannattaa tehdä nyt,  Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä sanoo tiedotteessa.

– Toimenpiteet ovat kattavia, mutta me edetään tässä rauhallisesti ja päämäärätietoisesti. Toimenpiteitä arvioidaan jatkuvasti, seuraava tilannepalaveri on [maanantaina] aamulla kello 7.30. Sen jälkeen on koko kaupungin henkilöstölle henkilöstöinfo. Lapsille ja nuorille kerrotaan aamunavauksessa tilanteesta, Määttä kertoi Facebookissa sunnuntai-iltana.

– Suosittelemme, että kuhmolaiset pidättäytyvät yhteiseistä tapaamisista ainakin 6.9. saakka. Se mitä on tapahtunut, emme pysty enää estämään, mutta se, mitä tapahtuu jatkossa, on meistä itsestä kiinni, Määttä muistutti.

Sunnuntaina Kuhmon kaupunki järjesti tiedotustilaisuuksia opetushenkilökunnalle, oppilaiden vanhemmille ja kuntalaisille.

Koko Kainuun alueella tuli voimaan kasvomaskisuositus perjantaina, kun Kuhmossa oli todettu neljä korontapausta ja yli 50 altistumista. Yksi altistumispaikoista oli Tuupalan alakoulu, puukoulun puoli.

Kasvomaskisuositus koskee yli 15-vuotiaita. Kuntien tulee huolehtia, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville on saatavissa maskeja ilmaiseksi. Kuhmossa maskien jakelu on alkanut perjantaina ja Kajaanin kaupunki aloittaa jakelun maanantaina 31.8.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä