Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio vaatii, että alueitten erilaisuus pitää ottaa huomioon itsehallintouudistuksessa.

Hallituksen linjaukset tulevista itsehallintoalueista jakavat mielipiteitä kuntakentällä. Kuntien tähän mennessä antamien lausuntojen perusteella erityisesti Uudellamaalla ja Savossa suhtaudutaan kriittisesti ehdotettuihin maakuntarajoihin. Yleisesti kunnat epäilevät uudistuksen aikataulua sekä rahoitusratkaisuja.

– Kunnilla ei ole ollut lausuntojen pohjaksi riittävää tietoa uudistuksen käytännön toteuttamisesta ja vaikutuksista, katsoi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio maakuntien sote-valmistelijoiden tapaamisessa Helsingissä perjantaina.

Kuntien pitää antaa lausuntonsa viimeistään ensi tiistaina. Tähän mennessä päätettyjen lausuntojen perusteella toistakymmentä kuntaa haluaisi muuttaa ehdotettua aluejakoa. Asiaa käsitellään vielä ensi viikon alussa useissa kunnissa.

Tainion mukaan jotkut kunnat kokevat maakuntajaon vanhanaikaisena ja epätarkoituksenmukaisena. Osa alueista on jäämässä liian pieniksi ja varsinkin Uusimaa liian suureksi.

 

Erilaiset tarpeet otettava huomioon

 

– Kunnat ja maakunnat ovat erilaisia, ja tulevissa ratkaisuissa pitäisi ottaa erilaisuus huomioon. Metropolialueen, muiden suurten kaupunkien ja toisaalta harvaan asuttujen alueiden tilanne, tarpeet ja mahdollisuudet pitää ottaa huomioon tarpeeksi joustavalla lainsäädännöllä, Tainio sanoi.

Myös Kuntaliitto vaati lausunnossaan joustavuutta.

– Kunnille ja itsehallintoalueille pitää antaa mahdollisuus sopia keskenään yhteistyöstä ja tehtävien siirrosta esimerkiksi työllisyyden hoidossa, joukkoliikenteessä ja toisen asteen koulutuksessa, Tainio katsoo.

– Monet kunnat ovat miettineet yhteistä suunnittelujärjestelmää tai neuvottelumenettelyä itsehallintoalueen kanssa muun muassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työnjaosta, Tainio sanoi.

– Uudistuksessa on tarkkaan varjeltava kuntien ja alueiden elinvoimaa. Rahoitusratkaisut ovat vaikeita. Tasapuolisten sote-palvelujen ohella on turvattava riittävä rahoitus kuntien tehtäviin, hän vaati.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*