Kunnat esittävät runsaasti korjausehdotuksia sote-järjestämislakiesitykseen ja odottavat sote-uudistukselta tilaa paikallisille innovaatioille ja kokeiluille, Kuntaliitto kertoo.

Lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriön toteuttamaan kyselyyn antoi 295 kuntaa ja 56 kuntayhtymää.

Kuntaliiton hallitus on yksimielisesti todennut, että uudistus on tärkeä viedä maaliin, vaikka aikataulu on tiukka. Liiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen toivoo, että vastaukset otetaan kattavasti huomioon.

– Kuntien vastausten yhteenvedon tekemistä vaikeuttaa, että samanlaisia perusteluita on käytetty sekä kyllä- että ei-vastauksiin. Siksi tulkintoja on tehtävä huolella, Haatainen sanoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kunnat pitävät yleisesti uudistuksen aikataulua liian kireänä, mikä näkyy jo tähänastisessa valmistelussa. Jatkovalmistelua tarvitsevat monet osa-alueet: palvelujen järjestäminen, tuottaminen, hallinto, rahoitus, omaisuusjärjestelyt.

Perustuslaillisia kysymyksiä

Kunnat peräävät vaikutusmahdollisuuksia sekä uudistuksen valmisteluun että toteutukseen.

Kuntien näkemyksen mukaan sote-alueen ja sosiaali- ja terveysministeriön valtuuksia pitää jatkovalmistelussa tarkentaa ja varmistaa, että säädökset ovat perustuslain mukaisia.

Tuottamisvastuuta ei kuntien mielestä ole kuvattu riittävän tarkasti eikä perustuslakia noudattaen. Tuotanto-organisaatioille halutaan mahdollisuus päättää omasta palvelutuotannostaan ja tuottamistavoista sote-alueen antamien peruslinjausten puitteissa.

Lisäksi kuntien mukaan on selkeytettävä tuotantovastuun kriteereitä ja sitä, onko vastuukuntamalli sallittu.

Rahoituksen pelisäännöt lakiin

Rahoituksesta pitää kuntien mielestä säätää laissa. Kunnat kritisoivat myös sitä, että lausuntoa annettaessa niiden käytössä ei ollut luotettavia koelaskelmia.

Rahoitukseen on lakiluonnoksessa esitetty kolmen vuoden siirtymäsäännöstä, jos kunnan rahoitusosuus muuttuu nykyisestä.

Lähes puolet kunnista ei pidä kolmea vuotta riittävän pitkänä siirtymäaikana. Kuntaliitto on omassa lausunnossaan esittänyt viiden vuoden siirtymäaikaa.

Tiedote Kuntaliiton verkkosivuilla

Kuntien lausuntoja käsitellään myös tuoreessa Kuntalehdessä 12/2014, jonka teema on sote.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*