korona

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antoi torstaina 13. elokuuta 2020 suosituksen kasvomaskien käytöstä toisten ihmisten suojaamiseksi. Maskin käyttöä suositellaan yli 15-vuotiaille joukkoliikenteessä, matkalla koronavirustestiin ja testin tulosta odottaessa, jos kodin ulkopuolella on välttämätöntä liikkua, ja palatessa riskialueelta Suomeen sekä matkoilla esimerkiksi lentokentältä karanteeniolosuhteisiin.

Kasvomaskit on tarkoitus hankkia pääasiassa omatoimisesti. Valtioneuvoston suosituksen mukaan vähävaraisille kuitenkin myönnetään ilmaiset maskit. Tästä vastaavat kunnat.

Monissa kunnissa maskien jakamiseen ja vähintään sen järjestelyyn on ryhdytty. Jakelun onnistumiseksi kunnat tekevät yhteistyötä kolmannen sektorin, kuten Suomen Punaisen Ristin kanssa.

Ilmaisia kasvomaskeja on jaettu perjantaina 14 elokuuta esimerkiksi Kauniaisissa ja Porissa. Myös Tampereen kaupunki pyrkii saamaan erän maskeja jaettavaksi SPR:n ruokajakelun kautta perjantai-iltana.

MainosKuntien ja kaupunkien ilmaiseksi jakamat maskit on tarkoitettu vähävaraisille. Henkilörekisterejä maskien hakijoille ei kuitenkaan perusteta, eikä ihmisten tulotietoja tarkasteta, Tampereen kaupungin palvelujohtaja Maritta Närhi vahvistaa. Muissa kunnissa ollaan samoilla linjoilla.

– Haavoittuvassa asemassa oleville tulee jakaa kasvomaskeja, mutta jaamme niitä kaikille hakemaan tuleville kuntalaisille. Emme siis kysele kenenkään nimiä tai tuloja, Porin perusturvajohtaja Sanna Mustajoki-Kunnas kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*