EU-komissio suosittaa Suomelle joitakin satoja pakolaisia lisää. - Yhteiskunnan tulee jakaa yhteinen taakka yhdessä ja huolehtia siitä, että tänne tulevat pakolaiset kotiutetaan, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja TImo Kietäväinen..

Suomen suositellaan ottavan vastaan arviolta 700 uutta turvapaikanhakijaa. EU-komissio antaa keskiviikkona suosituksensa pakolaistaakan jakamisesta nykyistä tasaisemmin jäsenmaiden kesken.

Kunnat ovat puolestaan saaneet toukokuun alussa sisäministeriön ja ELY-keskusten pyynnön tehdä suunnitelmat miten ne varautuvat pakolaisten laajamittaiseen maahantuloon.

Ministeriön maahanmuutto-osasto on pyytänyt ELY-keskuksia aloittamaan valmistelun alueellisten yhteistyöryhmien asettamiseksi maahanmuuttoon varautumiseksi.

EU-komissio esittää
taakan jakamista

Kuntaliiton Brysselin toimiston johtaja Henrik Rainio kertoi maanantaina, että pakolaisten sijoittamisessa Eurooppaan halutaan jakaa tulijat tavallaan kahteen joukkoon: ne, joita tulee nyt Eurooppaan Afrikasta, ja toisena ryhmänä ne, jotka ovat jo aiemmin tulleet ja sijoittuneet vain muutamaan EU-maahan.

MainosBelgian, Italian, Ranskan, Ruotsin, Saksan ja Unkarin tilannetta halutaan helpottaa EU:n sisällä sillä, että näitä pakolaisia otettaisiin nykyistä enemmän myös muihin maihin.

Taakanjaossa EU-komission suositus Suomen lisämääräksi olisi muutamia satoja, ehkä 700, Rainio sanoi.

EU-komissio voi antaa pakolaisten vastaanottamisesta suosituksia, ei määrätä jäsenvaltioita toimenpiteisiin.

Valtio toivoo kunnilta
aiesopimuksia vastaanotosta

Suomessa pakolaisten sijoittamisessa vallitsee suositusmenettely valtion ja kuntien välillä. Osa kunnista on tehnyt sopimuksia pakolaisten vastaanotosta, osa ei.

Kuntia pyydetään nyt tekemään touko-kesäkuun aikana, viimeistään elokuussa aiesopimukset siltä varalta, että Suomessa alkaa laajamittainen maahanmuutto. Maahantulon ja pakolaisten sijoittamisen järjestelyn organisoinnissa on tarvittaessa mukana koko viranomaiskenttä: kuntien ohella sisäministeriö, ELY-keskukset, poliisi, puolustusvoimat sekä järjestöjä, muun muassa SPR.

Koulut ja hallit
majoituskäyttöön

Kunnissa varautuminen merkitsee konkreettisten majoitustilojen etsimistä. Tehtävänä on laatia esitys sekä aikataulu aiesopimusten mukaisesti mahdollisista perustettavista järjestely- tai vastaanottokeskuksista. Niiden tilojen osalta, joista ei tehdä aiesopimuksia, laaditaan erillinen käyttöönottojärjestys.

Kunnissa pakolaisten järjestely- ja vastaanottokeskuksina voivat toimia esimerkiksi urheiluhallit ja osa kouluista.

Kunnille esitetään varautumissuunnitelmassa, että ne solmivat pakolaisten vastaanotosta aiesopimuksen ELY-keskuksen kanssa. Uudellamaalla ELY-keskuksen tavoitteena on 11 400 majoituspaikkaa.

Sisäministeriön ohjeen mukaan laajamittaisen maahantulon varautumisessa majoituspaikkatavoite kaikkien ELY-keskusten alueella on yhteensä 80 000.

Yhteinen vastuu
jaettava yhdessä

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen ei halua dramatisoida sitä, jos pakolaisia tulee Suomeen muutama sata lisää. Nyt esillä olleen 700:n sijasta on puhuttu myös 300 uudesta pakolaisesta.

Kietäväinen huomauttaa, että valtio on ryhtynyt sijoittamaan oleskeluluvan saaneita pakolaisia kuntiin ilman sopimuksia. Häntä huolestuttaa, jos pakolaisten sijoittelussa syntyy vastakkainasettelu valtion ja kuntien välillä.

Yhteiskunnan tulee jakaa yhteinen taakka yhdessä ja huolehtia siitä, että tänne tulevat pakolaiset kotiutetaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Kerrankin asiaa, nämä turvapaikan hakijat tulee kotiuttaa eli lähettää takaisin mistä he tulivatkin. Nykyäänhän heitä kotoutetaan eli koetetaan saada jäämään.

 2. Tästä 80.000 pakolaisesta piisaa niin paljon rikkautta jaettavaksi suomalaisille, että varmasti jokaisen lähipiiristä löytyy tämän jälkeen joku raiskattu/polttomurhattu/mestattu… Eiköhän ala maahanmuutto kiinnostamaan hiljalleen ihmisiä! Suomalaista alkuperäiskansaa on maailmassa alle PROMILLE, koska meitä aletaan suojella?!

 3. Ja nämä sinisilmät uskovat että kun tämä 40000 erä on saatu pakkosijoitettua EU maihin niin ongelma poistuu? Voi hyvää päivää sentään, siellä Libyassa oottelee parhaillaan jo miljoona lisää. Kuinka tyhmiä voivat ihmiset olla kun tätä ajavat? Tämä laittomien siirtolaisten tulva Afrikasta on loputon

 4. Mitähän anettavaa tällä porukalla on suomalaiselle yhteiskunnalle muuta kuin kustannuksia?

  ZERO!

 5. Hei, nyt oikeesti, ei yhtäkään elintasopakolaista Eurooppaan. Hyvin suuri enemmistö vastustaa tätä sairasta kehtiystä!

 6. 80000 pakolaisen koko eliniälle lasketut kustannukset ovat noin 80 miljardin luokkaa. Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa tällaiseen pakolaismäärään.

 7. Tekstissä rinnastetaan tulijat rasistisesti ”taakaksi”. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä nämä ihmiset edistävät taloudellista toimeliaisuutta esimerkiksi rikollisuuden avulla.

 8. Miten voi olla näin helppoa antaa Suomi pois suomalaisilta? Toivon näille ns.päättäjille (huijareille) painajaisia ja kaikkea pahaa. Eihän kansa halua näitä islamisteja tänne. Ahneet/aivopestyt poliitikot ovat joidenkin muiden asialla kuin kansan. KENEN?

 9. Kiitos ei kansainvaellukselle. Suomesta on tulossaa tätä menoa kehitysmaa vain yhden sukupolven aikana.

 10. Mikä ihmeen yhteinen vastuu? Suomella on oma ja ainoa vastuunsa omista kansalaisitaan – ei muista. Ei mulla muuta.

 11. Miksi meillä olisi vastuu raiskaajista ja terroristeista?

  Kiitos vaan paljon, minä muutan kaakkois-aasiaan.

  Hyvästi Suomi – En aio täällä paiskia töitä rahoittaakseni näiden helpon elämän – toisin kuin suomen valtio luulee, minusta ei tule ”dhimmiä” joka rahoittaa muslimien täyden ylläpidon.

  Hyvästi!

 12. Kukas tämän sirkuksen maksaa? Pakolaisten määrää voisi vaikka lisätä, mutta näillä laittomilla siirtolaisilla, paperinsa hukanneilla ”elintasopakolaisilla” ei tulisi olla mitään asiaa Suomen veronmaksajien kukkarolle. Turvapaikkapäätökset tulisi hoitaa Suomen rajojen ulkopuolella.

 13. Ei tarvi olla kummonen profeetta todetakseen, että suomi saa kohta ihan oman breivik;n. Ja toivottavasti silloin tippuu päät oikeilta tahoilta. Sen lisäksi järjestäytynyt vastustus tulee nousemaan ennen näkömättömiin mittoihin.

 14. Tämä hulluus täytyy saada loppumaan. Suomen kansa ei tätä halua.

 15. Kovaa on tekstiä täällä.Ja asiantuntemus huipussaan! Muistui tässä mieleen että töistä kotiin pyöräillessä ohitan puiston jossa istuu näitä supisuomalaisia sankareita nauttimassa ”hitaasta elämästä” pussikaljoinensa , työt kun ei paina päälle.Eikä enää onnistuiskaan , sen verran on kaljan pämppääminen jo tehnyt tuhojaan. Ja jos nyt näitä hyysään veroeuroillani, niin kyllä voin voin samalla hyysätä hädässä olevia pakolaisia sen verran kun niitä nyt tänne päästetään.

 16. ”myös realisti” kirjoitti pussikaljaporukoista puistossa, he ovat suomalaisia ja suomalaisilla on syntymäoikeus hölmöillä kotimaassaan. Sitä oikeutta ei saa antaa yhdellekään ulkomaalaiselle. Kukaan ei tiedä heidän taustoistaan, joku on voinut antaa aikanaan suurenkin panoksen maallemme.

 17. Suomessa asuvat Brysselin kansalaiset eivät päätä asuinalueensa laeista. Tämä on kuin taloyhtiössä asuisi, vain ne joilla on suurin osa osakkeista päättävät, muilla ei mitään sanaa. Kyllä niitä pakolaisia nyt tulee tänne koska omistaja eli Brysseli on niin päättänyt. Tämä varmaan oli se että saatiin uusi päättäjä itselle kun ei itse haluttu päättää oman taloyhtiön asioista. There’s no business like mamubusiness. Ja tänne ympäristölait ja aasiaan 2 miljardia polttomoottoria. Sosialismissa työttömyys lisää työpaikkoja.

 18. Suomen taloudella ei ole tähän varaa. Tällä hetkellä huolestuttavinta on se, että kun joku ottaa asiallisesti esiin maahanmuuttoon liittyviä ongelmia, leimataan heti rasistiksi. Kannattaisi vain nostaa kissa pöydälle ettei käy kuten Ruotsissa. Siellä ollaan jo pahasti jälkijunassa. Saksa suodattaa läpikulkevista taloudelle tarpeelliset muuttajat ja antaa loppujen jatkaa matkaansa. Saksa on taloutena hyötyjä tilanteesta. Palkat ovat varsinkin matalapalkka-aloilla pienentyneet runsaan työvoimatarjonnan myötä. Samaa puhuu Juhana Vartiainen Suomelle. Ei olla tässäkään työntekijän asialla. Yritykset, yllättäen, hyötyvät.

 19. Miten niin kuin tämän ennusteen kanssa meni, omasta mielestä?

 20. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen: Yhteiskunnan tulee jakaa yhteinen taakka yhdessä ja huolehtia siitä, että tänne tulevat pakolaiset kotiutetaan. (viimeinen kappale yllä). Siis kotiutetaan.

 21. Eipä ihmetytä tämä lauma joka kasvaa vaan ,koko suunnitelma on muilla mailla, ei suomella. Nyt niitä lappaa ovista ja ikkunoita, että hirvittää. Kaikki ei ole edes hätää kärsiviä, suurin osa elintaso surffareita. Jota suomalaiset hyyssää kun pieni lapsia, koska tähän tulee loppu. Ennenkun suomalaiset katoaa suomesta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*