Etelä-Karjala on yksi maakunnista joissa terveyspalvelujen saaminen lastensuojelun asiakkaille onnistuu hyvin kyselyn mukaan. (Kuva: Ville Miettinen)

Lastensuojelun henkilöstövoimavarat näyttävät ohuilta Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, käy ilmi Lastensuojelun kuntakyselystä.

Kolmessa maakunnassa virassa olevien sosiaalityöntekijöiden riittävyys on melko hyvällä tasolla ja yhdessä maakunnassa sosiaalityöntekijöiden sijaisia on melko riittävästi.

Kuntaliitto julkaisi lastensuojelun 2017 kuntakyselyn 2. erillisraportin eilen. Kysely lähetettiin loka-joulukuussa 2017 kuntien, kuntayhtymien ja yt-alueiden lastesuojluesta vastaaville viranhaltijoille 180 järjestäjätaholla. Vastausprosentti oli 92,3.

Uudistettu sosiaalihuoltolaki tuli voimaan pääosin 1.4.2015. Sen tavoitteena oli siirtää sosiaalipalvelujen painopistettä lastensuojelusta sosiaalihuoltolain mukaisiin keveämpiin palveluihin ja vähentää lastensuojelutoimien tarvetta. Kyselyssä kartoitettiin, onko näin tapahtunut.

Sosiaalihuoltolain toimeenpano on kyselyn mukaan edelleen kesken. Lain toimeenpanoon osoitettu valtion rahoitus on koettu riittämättömäksi ja kuntien yleinen taloudellinen niukkuus on vaikuttanut myös sosiaalihuoltolain mukaisten ehkäisevien palvelujen vahvistamiseen.

Ripeimmin sosiaalihuoltolain toimeenpano on kyselyn perusteella edennyt Satakunnassa, Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Useassa maakunnassa toimeenpano on tapahtunut epätasaisesti: joissain kunnissa ollaan pitkällä ja toisissa vasta alussa.

Kuntaliitto muistuttaa, että maakuntien sote-valmistelussa on varmistettava sosiaalihuoltolain mukaisten palvelujen saatavuus ja resurssien riittävyys, jotta perheiden tarvitseman varhainen tuki vahvistuu ja lastensuojelusta saadaan vähennettyä kuormitusta.

Aiheesta aiemmin: Mielenterveyspalvelut yhä vaikeammin saatavissa lastensuojelussa

Raportti Kuntaliiton verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*