Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen ei pidä järkevänä sitä, että sote-uudistuksessa pidättäydyttäisiin vain erikoissairaanhoidon rakenteiden rukkaamisessa.
 
– Lehtitietojen perusteella joillakin tahoilla olisi nyt halua antaa periksi perusterveydenhuollon uudistamisesta. Minusta niin ei pidä tehdä.
 
Haatainen muistuttaa, että koko uudistus lähti liikkeelle kahdesta perustavasta lähtökohdasta.
  
– Tavoitteena oli peruspalvelujen vahvistaminen. Piti muun muassa helpottaa terveyskeskukseen pääsyä ja vastata vanhuspalvelujen kasvavaan tarpeeseen. Piti myös nivoa yhteen perustason  sosiaali- ja terveyspalvelut siten, että resursseja ei
hukattaisi.
 
– Toinen tavoite oli erityistason kokoaminen. Nämä tavoitteet liittyvät yhteen, ja nyt kunnissa lausunnoilla olevan lakiehdotuksen pohjalta näitä molempia voidaan viedä
eteenpäin. Kuntien lausunnoissa nousee esiin ongelmakohtia, ja nyt pitäisi keskittyä niiden ratkaisemiseen, Haatainen sanoo.
 
Haataisen mukaan erityisvastuualueiden (erva) taso tarvitaan uudistuksessa estämään sairaaloiden välistä kilpavarustelua.
 
– Erva-alueet voidaan kuitenkin nivoa niihin sote-alueisiin, joissa on yliopistollinen sairaala. Erillisen hallinnon luominen erva-tasoa varten tuntuu tarpeettomalta.

Lue myös:
Kuntaliitolta yksimielinen sote-lausunto

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*