Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskisen mielestä aitoon itsehallintoon kuuluvat aina myös vaalit ja verotusoikeus. Itsehallinto-alueiden päätöksenteon tulee rakentua vaalien varaan.

– Riippumatta siitä, miten sote- ja aluehallinnon uudistuksen eteneminen ratkaistaan, on muistettava, että itsehallintoon kuuluu vaaleihin perustuva oma päätösvalta. Järjestämisvastuun ohella itsehallintoalueilla tulee olla myös valta päättää, miten palveluita tuotetaan. Itsehallintoalueiden tehtävät on säädettävä lailla kuten nykyisin kuntien tehtävät, sanoi Helsingissä  pidetyssä sote-uudistuksen valmisteluseminaarissa puhunut toimitusjohtaja Jari Koskinen.

Sote- ja aluehallinnon uudistuksessa on tähän saakka keskusteltu lähinnä alueiden määrästä, mutta vielä tärkeämpää on löytää alueille toimiva rahoitusratkaisu. Kuntaliitto tukee tulevien itsehallintoalueiden verotusoikeutta siirtymäajan jälkeen.

– Alueille tarvitaan valtionosuusjärjestelmä, joka ottaa huomioon alueiden erilaiset olosuhteet, palvelutarpeet ja veropohjan. Rahoitusperiaate on turvattava sekä itsehallintoalueille että kunnille niin, että ne saavat riittävän rahoituksen tehtäviinsä, Koskinen painotti.

Jari Koskisen esityskalvot Kuntatalon sote-seminaarissa 6.11

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*