Kuntaliitto pitää perusteltuna, että soten valinnanvapauteen liittyvä lainsäädäntö jätetään myöhemmin valmisteltavaksi ja lausuttavaksi, sillä valinnanvapauden kysymykset ovat erittäin merkittäviä aluehallinnon kannalta

– Valinnanvapauden piirissä olevien palvelujen yhtiöittäminen on valtava muutos nykyiseen. Eri toimijoiden tasapuolisen kohtelun turvaamiseksi yhtiöittämiselle tulee varata usean vuoden siirtymäkausi, toteaa sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen.

Kuntaliitto kannattaa valinnanvapauden asteittaista lisäämistä kokeilujen kautta. Asiakkaiden valinnanvapautta voitaisiin lisätä merkittävällä tavalla erityisesti palvelusetelijärjestelmän avulla, josta on jo kokemusta.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspaveluministeri Juha Rehula, kesk., totesikin, että jatkossakin palvelusetelit ovat käytössä.

– Erityisesti erityistason palveluissa varmuudella tarvitaan palveluseteleitä. Palveluseteleitä koskeva lainsäädäntö uudistetaan, Rehula totesi.

Myllärinen muistuttaa, että valinnanvapautta koskevissa linjauksissa on varmistettava integraation toteutuminen.

– Uudistukseen liittyy elementtejä, jotka vaarantavat asiakkaan palvelujen yhteen sovittamisen toimiviksi palvelu- ja hoitoketjuiksi. Integraation toteutumista vaikeuttavat mm. palveluntuottajien hajautuminen monituottajamallissa, tietojärjestelmien yhteen toimivuuden haasteet eri palveluntuottajien kesken sekä palveluohjauksen siirtyminen osittain palvelun järjestäjän ja rahoittajan ulottumattomiin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä