Kunnissa ja maakunnissa ei ole hallitusta ja oppositiota. Tätä rajaa kannattaisi varmasti vielä kaikin tavoin yrittää ylittää myös eduskunnassa, kirjoittaa Timo Reina. (Kuva: Henri Salonen)

Vaikka harva on tyytyväinen hallituksen sote-esitykseen, harva myöskään kiistää uudistuksen tarpeellisuutta, kirjoittaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina blogissaan.

Reina toivoo, että soten jatkotyöstämisessä huomioidaan Kuntaliiton laatimaa ”korjaussarjaa”.

Kuntaliitto laati toukokuussa koosteen asioista, jotka liiton mukaan erityisesti vaativat korjaamista hallituksen esityksissä.

– Toivottavasti sen sisältöä käydään vielä kunnolla läpi eduskunnassakin nyt, kun käytössä on enemmän aikaa laadukkaan ja toteuttamiskelpoisen lainsäädännön valmistelemiseen. Kuntien omaisuuden kompensaatiosääntely liikahti parempaan suuntaan jo hallituksen vastineessa, Reina kirjoittaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Maakunta- ja sote-uudistuksen siirtymisessä vuoteen 2021 merkittävää on epävarmuuden jatkuminen, Reina muistuttaa.

– Se koskee mitä suurimmassa määrin myös alueilla valmistelua tekeviä sekä kuntakentän toimijoita. Maltti on nyt valttia erityisesti tilanteissa, joissa arvioidaan uusien sote-ulkoistusten tai kiinteistöjärjestelyjen tarvetta. Samoin yhteistyö näissä asioissa kuntien ja maakuntavalmistelun kanssa on edelleen tärkeää.

Reina muistuttaa, että kunnissa ei ole hallitusta ja oppositiota, ja tästä kannattaisi ottaa mallia myös valtakunnantasolla uudistuksen eteenpäin viemisessä.

– Se osaltaan mahdollistaisi vuosien mittaan tehdyn työn hyödyntämisen, toisi jatkuvuutta ja lisäisi uudistuksen hyväksyttävyyttä.

Lue Timo Reinan blogi Kohti jatkosotea

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*