Sote- ja maakuntauudistuksen toteutuksen avaimet löytyvät ehdotetusta organisointimallista ja ohjausjärjestelmästä, Arto Sulonen kirjoittaa. (Kuva: Ville Miettinen)

Hallituksen tulisi purkaa sääntelyä sote- ja maakuntauudistuksissa, kuten se purkaa muissa uudistuksissaan, kirjoittaa Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen blogissaan.

Sääntelyn purkaminen olisi Sulosen mukaan yksinkertainen lääke siihen, että sote-uudistuksen roolit ovat menossa sekaisin, kun yritetään sovittaa toisiinsa markkinatoimijoiden ja julkisen sektorin intressit.

Sulonen pitää sote- ja maakuntauudistuksen tavoitteita menetettyinä ja keinoja väärinä. Keinot ovat vääriä, koska ne eivät tue uudistuksen alkuperäisiä tavoitteita.

”En ole tavannut yhtään poliittisista päätöksentekijöistä riippumatonta asiantuntijaa, joka pitäisi nyt käsittelyssä olevaa mallia optimaalisena uudistukselle asetettavien tavoitteiden näkökulmasta”, Sulonen kirjoittaa.

Arto Sulonen. (Kuva: Kunta.tv)

”Asiakassetelin käyttöalan laajentaminen huomattavasti eduskunnan perustuslakivaliokunnan torpattua valinnanvapauspalveluiden pakkoyhtiöittämisen ja rajoitettua julkisten hallintotehtävien siirtoa yksityisille. Tämä näyttäisi pirstovan palveluita entisestään ja vaarantavan erityistason palveluiden nykyään keskitetyt resurssit. Valmista ei tule vieläkään.”

Sulosen mielestä itsehallinnollisille maakunnille tulisi antaa palveluiden järjestäjänä huomattavasti esitettyä suurempi valta päättää palveluiden tuottamisesta.

”Valinnanvapautta ja yksityisten palveluiden käyttöä voidaan lisätä esimerkiksi asiakassetelien avulla tavalla, joka ottaa huomioon ajan ja alueelliset olosuhteet.”

Maakuntien suurempaa valtaa tuottamisesta päätettäessä esitti myös Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio viime viikolla.

Asiakassetelin käytön tulisi olla kunkin maakunnan kohdalla tarkoituksenmukaista, Tainio korosti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*