Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio patistaa kuntia kehittämään jo nyt lasten ja perheiden palveluja yli kuntarajojen.

Lasten ja perheiden palvelujen alueellisessa kehittämisessä kannattaa lähteä liikkeelle heti, eikä vasta vuonna 2019, jolloin palvelut siirtyvät itsehallintoalueiden kontolle. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainion mukaan jo nyt kannattaa katsoa pitkälle tulevaisuuteen.

– Lapsen etu ja vanhemmuuden tuki ovat tärkeimpiä periaatteita, joiden pitää toteutua lasten ja perheiden palveluissa entistä paremmin. Koska osa lasten ja perheiden palveluista siirtyy itsehallintoalueiden tehtäviksi vuodesta 2019 lähtien, on tärkeää, että näitä palveluita kehitetään alueellisella tasolla jo nyt, toteaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio.

Lasten ja perheiden palveluja kehitetään erillisellä muutosohjelmalla, joka on nimetty yhdeksi hallituksen kärkihankkeeksi. Muutosohjelma käynnistettiin tänään Kuntatalolla järjestetyssä kick off -tilaisuudessa.

Parempia palveluita

Muutosohjelmalla pyritään parantamaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja palveluja. Palveluja pyritään kohdentamaan entistä paremmin ja samalla haetaan myös kustannussäästöjä.

– Matalan kynnyksen palvelut ovat tärkeitä etenkin lapsiperheille. Palveluja tulee olla helposti saatavissa lapsen kasvuympäristössä. Tulevaisuuden perhepalveluissa keskeisessä osassa on perheiden omien vahvuuksien vahvistaminen, Tainio ennakoi tilaisuudessa.

Kuntakokeiluja luvassa

Muutosohjelman puitteissa laitetaan liikkeelle kuntakokeiluja hyväksi havaittujen käytäntöjen tiimoilta. Uusien palvelukokonaisuuksien käynnistämistä tuetaan käynnistysavustuksilla vuosina 2016–2017. Kuntaliitto on mukana koordinoimassa kuntakokeiluja.

– Kuntakokeiluista on eniten hyötyä, jos onnistuneet kokeilut saadaan juurrutettua pysyväksi toiminnaksi tuleville itsehallintoalueille. Paremmat palvelukokonaisuudet rakennetaan tehokkaimmin voimassa olevia voimavaroja ja hyviä käytäntöjä hyödyntäen, Tainio sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Lähisosiaalityö kuuluu kuntien järjestettäväksi, rahoittamaksi ja tuottamaksi sanoo:

    Lasten ja nuorten sekä perheiden ennaltaehkäisevä sosiaalityö on ennen kaikkea Suomen kuntien järjestämisen, rahoituksen ja tuottamisen itsehallintoon kuuluvia.

    Demokraattinen päätöksenteko kuluu kunnille.

    Päätökset on tehtävä mahdollisimman lähellä asukkaita sekä demokratiassa että operatiivisessa toiminnassa: EU:n läheisyysperiaate ja Euroopan neuvoston paikallisen itsehallinnon peruskirja, joka on otettu Suomen lakiin vuonna 1991. Ruotsi noidattaa näitä. Miksi valtioneuvosto, eduskunta ja Kuntaliitto toimisi niitä vastaan?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä