Kuntaliitto suosittaa kunnille pidättäytymistä sote-toimialaa koskevista ulkoistuksista, joiden vaikutusaika ulottuu pidemmälle kuin vuoden 2019 alkuun. (kuva: Ville Miettinen)

Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen kiistää liiton pelottelevan jäsenkuntiaan, kun se suosittaa kunnille pidättäytymistä sote-toimialaa koskevista ulkoistuksista, pitkävaikutteisista hankinta- ja vuokrasopimuksista sekä muista kuin välttämättömistä investoinneista.

Kuntaliiton hallituksen työvaliokunnan hyväksymä suositus viittaa mahdollisiin ulkoistuksiin ja sopimuksiin, joiden vaikutusaika ulottuu pidemmälle kuin vuoden 2019 alkuun.

– Käynnissä olevan sote- ja aluehallinnon uudistuksen osalta ei ole tietoa, mitä asiasta tullaan esittämään ja lopulta päättämään. Siksi Kuntaliitto suosittaa kunnille pidättäytymistä sopimuksista, joihin voi sisältyä riskejä, Myllärinen sanoo.

Myllärinen viittaa viime keväänä rauenneeseen hallituksen esitykseen sote-järjestämislain voimaanpanolaiksi (13§):

Silloisessa esityksessä oli pykälä oikeuksien ja velvoitteiden siirrosta, jonka mukaan

”lain voimaan tullessa kuntien ja kuntayhtymien järjestämisvastuulle kuuluvaan sosiaalihuoltoon ja terveydenhuoltoon liittyvät oikeudet, luvat ja velvoitteet siirtyvät sosiaali- ja terveysalueen päätöksen mukaisesti sille kuntayhtymälle, jolle palvelujen tuottamisvastuu siirtyy. Jos kunta tai kuntayhtymä tekee tämän lain vahvistamisen ja tuottamisvastuussa olevan kuntayhtymän toiminnan käynnistymisen välisenä aikana sopimuksia velvoitteista, jotka jatkuvat tuottamisvastuussa olevan kuntayhtymän toimin-nan käynnistymisen jälkeen, sopimuksen tehnyt kunta tai kuntayhtymä vastaa velvoitteista, jos sopimuksen tekijä ja tuottamisvastuussa oleva kuntayhtymä eivät toisin sovi.”

Terveyspalvelualan Liiton (TPL) toimitusjohtaja Hanna-Kaisa Järvi sanoo liiton keskiviikkona antamassa tiedotteessa, että Kuntaliitto maalaa perusteettomia uhkakuvia.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä