Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain toteutuminen hallituksen esityksen mukaan ajaa osan kunnista taloudellisesti erittäin vaikeaan tilanteeseen ja pakkoliitoksiin, arvioi Kuntaliitto.

Liiton mukaan siirtymäkauden järjestelystä huolimatta esityksessä ei ole vielä löydetty toimivaa rahoitusmallia.

– Kuntaliiton hallitus keskusteli torstaina lakiesityksestä ja totesi sen kiireellä valmistelluksi ja puutteelliseksi. Hallitus piti kuitenkin myönteisenä, että uudistus etenee, Kuntaliitto tiedottaa.

Kuntaliitto katsoo, että sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki on kuntien kannalta niin merkittävä kokonaisuus, että kuntia on kuultava eduskuntakäsittelyssä. Kuntaliitto järjestää kuntien kuulemisen erityisesti rahoituksen ja demokratian kannalta ja toimittaa kyselyn tiedot eduskunnan käsittelyyn.

Rahoituksen säädösten valmistelutyötä on syytä jatkaa, Kuntaliitto toteaa.

– Sote-lain, valtionosuusuudistuksen ja hallituskauden aikana toteutettujen valtionosuuksien leikkausten yhteisvaikutukset kasvattavat kuntien välisiä eroja ja lisäävät kriisikuntien määrää.

– Kuntakohtaisten talousvaikutusten lieventämiseksi tulisi sote-lain aiheuttama menojen muutos säätää (nollaksi tai) mahdollisimman lähelle nollaa euroa asukasta kohden.

Lue Kuntaliiton tiedote

Lisää aiheesta: STM julkaisi kuntakohtaiset sote-laskelmat

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*