Suomen hallintohistorian suurimmassa muutoksessa vaaditaan hyvää kuntoa, sanoo Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen. (Kuva: Ville Miettinen)

Noin 50 kunta-alan johtajaa aloittaa Etelä-Savossa kuntokampanjan työhyvinvoinnin ja jaksamisen parantamiseksi. Kampanja käynnistyy tiistaina 9. tammikuuta Savonlinnassa Tanhuvaaran urheiluopistolla. Sykettä Etelä-Savossa -kampanjan tavoitteena on nostaa työhyvinvointi keskusteluun ja käytäntöihin kunta-alan organisaatioissa.

Kampanjan takana on Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin kuntayhtymän johtaja, johtajaylilääkäri Panu Peitsaro. Peitsaro toimii vuoden alusta myös maakunnan muutosjohtajana.

– Tämä lähti liikkeelle omakohtaisista tavoitteista. Mietin ensin, että alkaisin pitää Sosterin intrassa blogia, josta saisi vähän painetta omaan kuntoiluun. Sitten idea lähti vähän paisumaan, Peitsaro kertoo.

Peitsaro päätti haastaa kaikki maakunnan johtajat työhyvinvointikampanjaan.

– Olemme tehneet sote-uudistusta vuoden ajan monenlaisissa työryhmissä. Tuli mieleen, että yhteistyötä voisi olla muuallakin, Peitsaro sanoo.

Hän lähetti Savonlinnan paikallislehden lukijalta-palstalle jutun työhyvinvoinnista ja työssä jaksamisesta ja haastoi samalla maakunnan julkishallinnon johtajat miettimään, mitä oman ja työntekijöiden hyvinvoinnin eteen voisi tehdä.

Mukaan lähtivät yhtä lukuunottamatta kaikki maakunnan kunnanjohtajat, pelastuslaitoksen johtaja, Sosterin ja Essoten johtoryhmät, maakuntajohtaja ja ely-keskuksen johtaja, sekä koulujen rehtoreita ja muita kunta-alan johtajia.

– Kuntajohtajat ovat sanoneet, että ilman muuta lähden mukaan hyvän asian puolesta, Peitsaro sanoo.

– Jokainen johtaja on esimerkkinä omalle organisaatiolleen. Tarkoitus on nostaa kissa pöydälle ja paperijargonin sijaan lähteä esimerkkinä suoraan tekoihin.

Kuvakaappaus Sykettä Etelä-Savoon -kampanjan Facebook-ryhmästä.

Pelkkä suunnitelma ei kohota kuntoa

Peitsaro haluaa herättää kampanjallaan kunta-alan työyhteisöt ottamaan työntekijöiden jaksaminen vakavasti.

Paperille painetut työhyvinvointisuunnitelmat eivät vielä yksinään paranna kenenkään jaksamista, vaan Peitsaro toivoo, että kampanja synnyttäisi organisaatioihin konkreettisia ideoita.

– Oma tavoitteeni Sosterissa on, että keksimme pääluottamusmiesten kanssa millaiselle porukalle organisaatiossa aletaan tehdä omaa kampanjaa. Näissä on haasteena, että mukaan lähtevät yleensä ne, jotka liikkuvat muutenkin. Haluaisimme tukea nimenomaan niitä, joilla on enemmän vaikeuksia pärjätä oman terveytensä kanssa.

Kaikki kisaavat itseään vastaan

Sykettä Etelä-Savossa -kampanja ei ole kilpailu, eikä osallistujien tarvitse vertailla tuloksia keskenään. Kukin kamppailee itseään vastaan, Peitsaro sanoo. Edistymistä seurataan esimerkiksi kehonkoostumusmittauksilla, jollaisen suurin osa osallistujista on jo käynyt tekemässä. Seuraava mittaus on kampanjan lopussa puolen vuoden päästä.

– Itse haluan tavoitella mahdollisimman säännöllistä ruoka- ja vuorokausirytmiä ja kiinnittää huomiota erityisesti siihen, mitä syö. Tavoitteet ovat itse kullakin aika yksilöllisiä, Peitsaro sanoo.

Kampanjassa laji on vapaa, ja osallistujat maksavat mittaukset ja muut mahdolliset maksut itse.

Maakuntauudistus kysyy kuntoa

Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen tarttui Peitsaron haasteeseen, koska halusi olla esimerkkinä omalle organisaatiolleen.

– Tavoitteena on, että pitää olla paremmassa kunnossa kuin aikaisemmin, Mäkinen sanoo.

Hän kohottaa kuntoaan lenkkeilyllä ja aikoo juosta tänä vuonna ainakin yhden puolimaratonin. Sitä tärkeämpää kuitenkin on oman terveydentilan parantaminen.

– Omasta kunnosta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää, nyt kun eletään Suomen hallintohistorian suurinta muutosta.

Mäkisen mukaan kampanja osuu hyvään ajankohtaan, sillä tulevan vuoden aikana maakunta- ja sote-uudistus teettävät kaikilla paljon töitä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*