Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestön Viesti ry:n teettämän kyselyn mukaan moni viestinnän asiantuntija kertoo liiallisesta kiireestä hyvinvointialueiden valmistelussa.

Kuntaviestijöiden mukaan valmistelun kiire uhkaa kuntalaisten tiedonsaantia. Uudistetut sote- ja pelastuspalvelut pitäisi olla jokaisen kuntalaisen löydettävissä heti uudistuksen alusta lähtien eli ensi vuoden alusta alkaen, mutta esimerkiksi nettisivujen julkaiseminen voi joillain alueilla viivästyä.

Kuntaviestijöiden kritiikki kohdistuu ensisijaisesti uudistuksen valtakunnalliseen ohjaukseen ja aikapaineeseen muutoksen suuruuteen nähden. Osa kokee, että kunnat eivät saa tietoa riittävästi tai tarpeeksi ajoissa.

– Valtakunnallinen ohjaus ei ole ollut riittävän ennakoivaa, vaan tullut monesti vasta, kun asia on jo ollut pakko ratkaista ilman sitä alueilla. Muutostahdissa päätöksenteon sekä poliittisissa elimissä että operatiivisella tasolla on ollut pakko olla vauhdikasta, joten viestintääkin on ollut usein vaikea ennakoida, toteaa yksi kyselyyn vastannut.

Viesti ry:n mukaan viestinnän resurssien vähäisyys hyvinvointialueiden valmistelussa on huolestuttavaa.

– Viestintä on yksi keskeisimmistä muutostyökaluista. Suurissa muutoksissa luottamus punnitaan, niin työnantajaan kuin palveluntarjoajaan, sanoo Viesti ry:n toiminnanjohtaja Siina Repo järjestön tiedotteessa.

Repo viittaa T-Median tekemään tutkimukseen, jonka mukaan suomalaisten luottamus julkishallinnon organisaatioihin on laskenut jo toista vuotta peräkkäin

– Luottamuksen pohjana ovat avoimuus ja se, että viestintä on keskeinen osa johtamista. Erityistilanteet vaativat aina paljon viestinnältä. Tämä nähtiin jo koronakriisin aikana, jolloin viestinnän merkitys kasvoi entisestään.

Kunnissa työskentelee arviolta noin 700-1000 päätyökseen viestintää tekevää.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*