Kysely: Sote-johtajat kannattavat maakuntia – Sote-uudistuksen tavoitteiden ei uskota toteutuvan
Kuva: Ville Miettinen
SOSTEn mukaan sote-uudistuksesta tulisi pelastaa hyvät asiat ja jatkaa valmistelua ensi vaalikaudella.
Kuntien sosiaali- ja terveysjohtajat kannattavat maakuntia, asiakasseteliä ja henkilökohtaista budjettia, mutta vain yksi kolmesta pitää sote-uudistuksen nykyistä kokonaisuutta hyvänä.
Kuntien, kuntayhtymien ja yhteistoiminta-alueiden sote-johtajien näkemyksiä kysyttiin SOSTEn Sosiaalibarometrissa vuoden 2019 tammi- ja helmikuussa.
Sosiaalibarometrin mukaan 58 prosenttia sote-johtajista piti palveluiden järjestämisvastuun siirtämistä maakunnille hyvänä ratkaisuna.
– Kaikki tietävät, että sote-uudistus tarvitaan. Samoin sen tiettyjä osia pidetään yhteisesti hyvinä. Valmistelun jatkon turvaamiseksi sotesta voisi nyt poimia osat, joista on laaja yksimielisyys ja joita myös sote-johtajat kannattavat, SOSTEn johtaja, varapääsihteeri Anne Knaapi toteaa yhdistyksen tiedotteessa.
Valtaosa, 74 prosenttia Sosiaalibarometriin vastanneista, kannatti asiakassetelin käyttöä terveydenhuollossa ja 68 prosenttia sosiaalihuollossa.
68 prosenttia pitää palvelutuotannon monipuolistamista hyvänä ratkaisuna.
Uudistuksen kiistellyintä elementtiä, valinnanvapautta, kannatti 59 prosenttia vastaajista.
SOSTEn yhteiskuntasuhdepäällikkö Ulla Kiurun mukaan valinnanvapautta voitaisiin lisätä ensi vaalikaudella ottamalla harkitsen käyttöön asiakasseteleitä ja henkilökohtainen budjetti. Sote-keskukset ottaisivat aikalisän ja pohtisivat muita ratkaisuja.
Sosiaalibarometrin 2019 ennakkotulosten synkin tulos on, että uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden ei edelleenkään uskota toteutuvan.
Sote-johtajien enemmistö ei selvityksen mukaan usko soten hillitsevän kustannuksia, integroivan palveluita, kaventavan hyvinvointi- ja terveyseroja tai tuovan palveluja yhdenvertaisesti ihmisten ulottuville. Vastaavasti enemmistö pitää juuri näitä tavoitteita tärkeinä.
Kansalaisten kannalta järjestelmästä uhkaa tulla monimutkainen. Uudistus ei edelleenkään huomioi riittävästi sosiaalipalveluja, jotka ovat paljon palveluja tarvitseville tärkeitä.
– Sosiaalibarometrin tulosten siivittämänä nykyisestä paketista pitäisi pelastaa hyvät palat, ja jatkaa ratkomista ensi kaudella, Knaapi sanoo tiedotteessa.