Saarijärven vastaanottokeskuksen johtaja Tomi Kuosmanen on johtanut myös Kyyjärven vastaanottokeskusta. (Kuva: Ville Miettinen)

Reilut 50 turvapaikanhakijaa jatkaa asumistaan Kyyjärvellä, vaikka vastaanottokeskus suljetaan marraskuun lopussa, Maahanmuuttovirasto (Migri) tiedottaa.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti keväällä SPR:n ylläpitämän 70-paikkaisen keskuksen lakkauttamisesta. Kyyjärvi oli lakkautettavien joukossa .

Kuntalaiset reagoivat voimakkaasti lakkautusuutiseen ja vaativat päätöksen perumista, koska paikallisten aktiivisen vapaaehtoistyön ja yritysten tarjoamien työllistymismahdollisuuksien ansiosta moni turvapaikanhakija oli jo alkanut kotiutua Kyyjärvelle ja heistä oli tullut keskeinen osa pienen kunnan arkea.

Maahanmuuttoviraston mukaan vastaanottokentän säästöpaineet ovat kovat nyt, kun turvapaikanhakijamäärä on laskenut merkittävästi viime syksystä.

– Sen takia lakkautuspäätöstä ei voida perua. Maahanmuuttovirasto, Kyyjärven kunta ja Suomen Punainen Risti (SPR) ovat kuitenkin löytäneet kompromissiratkaisun: osa paikkakunnalla asuvista turvapaikanhakijoista saa jäädä asumaan kuntaan turvapaikkahakemustensa käsittelyn ajaksi, Migrin tiedotteessa kerrotaan.

– Paikkakunnalle jäävät reilut 50 henkeä koostuvat perheistä sekä aikuisista, joilla on työpaikka tai muu vahva side Kyyjärvelle. He majoittuvat edelleen kunnalta vuokrattuihin asuntoihin, jotka siirtyvät SPR:n Saarijärven vastaanottokeskuksen alaisuuteen joulukuun alussa. Kyyjärvestä tulee siten Saarijärven keskuksen asuntopohjainen sivutoimipiste.

Uusia hakijoita ei sijoiteta,
toiminta hiipuu viimeistään kesällä

Sitä mukaa, kun Kyyjärvelle asumaan jäävät turvapaikanhakijat saavat päätöksiä hakemuksiinsa, he muuttavat pois vastaanottopalvelujen piiristä: myönteisen päätöksen saaneet kuntiin ja kielteisen päätöksen saaneet pois maasta.

– He, jotka saavat hakemukseensa myönteisen päätöksen, voivat jatkaa asumistaan Kyyjärvellä tai valita asuinpaikkansa muualta, Migri kertoo.

Uusia turvapaikanhakijoita Kyyjärvelle ei enää sijoiteta, joten toiminta hiipuu luonnostaan ja loppuu kokonaan viimeistään kesäkuun 2017 lopussa.

– Kyyjärvi on asenneilmapiiriltään poikkeuksellisen ansioitunut kunta, joka on nähnyt turvapaikanhakijat voimavarana. Tämän takia päätimme tulla vastaan samantapaisella ratkaisulla, jota käytimme pienemmässä mittakaavassa Lappajärven vastaanottokeskuksen lakkauttamisen yhteydessä alkusyksystä, toteaa Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Pekka Nuutinen tiedotteessa.

Kyyjärven kunta näkee kompromissiratkaisun positiivisena, vaikka toiveissa oli koko keskuksen toiminnan jatkuminen.

– Nyt tehty päätös antaa kyyjärvisille mahdollisuuden jatkaa sitä hienoa työtä, mitä tähänkin asti on tehty. Kunnanjohtajana olen tyytyväinen siihen, että Maahanmuuttovirasto huomioi kyyjärvisten tahdon. Kunnanvaltuusto on päättänyt jo aiemmin tarjota 20 kuntapaikkaa oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille. Oma näkemykseni on, että niitä voidaan tarvittaessa lisätä, sanoo Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

Aiheesta aiemmin:
Turvapaikanhakijoista koulutetaan viennin edistäjiä Saarijärvellä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*