Kuluttajaliitto selvitti Pääkaupunkiseudun Kuluttajien kanssa pääkaupunkiseudulla toimivien suurten yksityisten terveysyritysten, Dextran, Diacorin, Mehiläisen ja Suomen Terveystalon, tutkimusten ja hoitojen hintoja marraskuussa 2013.

Tiedot koottiin yleislääkäreiden ja erikoislääkäreiden 20 minuutin vastaanottokäynnin, suun terveydenhuollon eräiden toimenpiteiden, laboratoriotutkimusten ja kuvantamistutkimusten hinnoista. Hintoihin ei sisältynyt Kela-korvausta.

Kuluttajaliiton mukaan terveyspalvelujen hinnoissa on kuluttajan kannalta merkittäviä eroja, joten vertaileminen kannattaa.

– Esimerkiksi polven magneettiröntgenissä halvimman ja kalleimman hintaero oli 167,00 euroa. Sama ero saatiin lanne-magneettiröntgenissä, selvityksessä todetaan.

Myös laboratoriotutkimuksissa ja suun terveydenhuollossa hintaerot olivat suuria. Kalleimmillaan hammasröntgenkuvan hinta oli kolminkertainen verrattuna halvimpaan. Kuluttajaliitto korostaa, että näkyvä hintatietojen esillä pitäminen on kuluttajien kannalta suotavaa.

– Se parantaa markkinoiden läpinäkyvyyttä ja mahdollistaa kuluttajien omaehtoisen vertailutoiminnan, selvityksessä muistutetaan.

Kuluttajaliiton selvityksessä ovat hintaerot yksityisten tuottajien kesken. Jos lasketaan selvityksen laboratoriotutkimusten hinnat yrityskohtaisesti yhteen, Diacor oli halvin ja Terveystalo 40 prosenttia tätä kalliimpi. Kuvantamistutkimusten ”hintakori” oli Dextrassa halvin ja Mehiläisessä runsaat 20 prosenttia kalliimpi.

Kun verrataan koko maan yksityissektorin laboratorio- ja kuvantamistutkimusten yksittäisiltä potilailta perimien maksujen keskiarvoja pääkaupunkiseudun em. yritysten tutkimusten hintojen keskiarvoihin, on pääkaupunkiseudun laboratoriotutkimusten hintakori vajaat 7 prosenttia kalliimpi ja kuvantamistutkimusten hintakori yli 12 prosenttia kalliimpi.

Kun vertaillaan mukana olevien yksityisten laboratoriotutkimusten hintojen keskiarvoja kunnallisten organisaatioiden laboratoriotutkimusten hintojen keskiarvoihin, pääkaupunkiseudun yksityisten yritysten keskiarvohintakori oli vajaat 315 euroa ja kunnallisten organisaatioiden vastaava 57 euroa.

Lue koko artikkeli hintavertailuineen (pdf)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä