Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila. (Valokuvaamo Lehtinen)

Neuvolat on viisainta pitää osana kuntien tehtäviä, sanoo lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila lausunnossaan maakunta- ja sote-uudistuksesta.

– Tällöin neuvolat tulevat myös tiiviimpään vuorovaikutukseen varhaiskasvatuksen palveluiden kanssa. Neuvoloiden ja varhaiskasvatuksen yhteinen työ on välttämätöntä. Yhteistyö ei enää riitä, on päästävä yhteiseen työhön, Kurttila toteaa.

Kurttilan mukaan osassa kuntia tavoitteessa on edistytty viime vuosina.

– Hyvä kehitys ei saa nyt pysähtyä. Varhaiskasvatuksen ja neuvoloiden sekä perusopetuksen ja oppilashuollon suhteet ovat hyvin verrannolliset. Lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen tuen kokonaisuudessa näiden palveluiden kehittämistä on jatkettava lähtökohtaisesti kuntapohjaisena.

Lapsiasiainvaltuutettu Kurttila esittää, että kaikkiin maakuntiin perustetaan lapsiasiamiehen tehtävä lapsistrategista työtä varten. Lapsiasiamiehet kehittäisivät lapsivaikutusten arviointia ja lasten kuulemisen menettelyitä.

– Maakunnissa on paneuduttava monipuoliseen lasten osallisuus- ja vaikuttamismahdollisuuksien kehittämiseen. On välttämätöntä, että erilaiset osallistumisen ja vaikuttamisen tavat ovat kaikkien lasten ja nuorten ulottuvilla. Myös esimerkiksi haavoittuvassa asemassa olevien lasten, maahanmuuttajalasten, pienten lasten ja vammaisten lasten, korostaa Kurttila.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*