Kuva: Ville Miettinen

Kansallisen lapsistrategian valmistelu on käynnistynyt, sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa.

– Tavoitteena on luoda hallituskaudet ylittävä ja eri hallinnonaloja yhdistävä lapsi- ja perhemyönteinen visio, tiedotteessa kuvaillaan.

Lapsistrategian valmisteluun asetetaan parlamentaarinen komitea. Sen pääsihteerinä aloittaa 1.10. varatuomari Johanna Laisaari, joka laatii alkuun tilannekuvan lapsi- ja perhepolitiikasta ja valmistelee komitean työtä.

Tietoon ja tutkimukseen perustuvan strategian valmistelussa on lähtökohtana YK:n lapsen oikeuksien sopimus. Hallinnonalat ylittäviin tavoitteisiin on tarkoitus sitouttaa valtion ohella myös muut julkiset toimijat, etenkin kunnat ja kuntayhtymät, korkeakoulut ja opetuksen järjestäjät, järjestöt, seurakunnat sekä elinkeinoelämä.

Lapsistrategian valmistelussa hyödynnetään viime hallituskaudella tehtyä pohjustavaa työtä, jonka tuloksena syntyi visio lapsi- ja perhemyönteisestä Suomesta.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kuvaili maaliskuussa julkaistua visiota kiireellisestä valmistelusta huolimatta vakuuttavaksi Kuntalehden kolumnissaan toukokuussa.

Pekkarinen myös muistutti edessä olevista haasteista strategian luomisessa ja jalkauttamisessa.

– Kansallinen lapsistrategia tulee edellyttämään myös kunnilta yhdenmukaisempia käytäntöjä esimerkiksi lapsivaikutusten arvioinnista ja lapsibudjetoinnista. Vaan miten varmistetaan kansallisen strategian välittyminen kuntatasolle? Pekkarinen pohti.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*