Lasten ja nuorten taloon voi kävellä sisään, kun siltä tuntuu. (Kuva: Ville Miettinen)

– Meille voi vain kävellä sisään. Ei tarvitse tietää kenen apua tarvitsee, vaan riittää kun kertoo millainen asia on kyseessä. Ammattilaiset ottavat kopin ja alkavat pohtia, mitä pitäisi tehdä, ja ohjaavat eteenpäin, kuvailee Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) Lasten ja nuorten taloa palvelupäällikkö Raija Kojo.

Psykososiaalisia palveluja monialaisesti tarjoava Lasten ja nuorten talo näyttää suuntaa, johon Eksote haluaa kulkea perhe- ja sosiaalipalveluissa. Se on palvelukeskittymä, jossa eri alojen osaajien on helppo yhdistää osaamisensa.

Lasten ja nuorten talossa toimivien sote-ammattilaisten kirjo on laaja: lastenlääkäri ja -psykiatri, psykologeja, terveydenhoitajia ja perhetyöntekijöitä, juridisia palveluita, sosiaalihuoltolain mukaiset peruspalvelut ja lastensuojelupalvelut.

Ideana on tarjota palveluja kynnyksettömästi.

Työtilat tukevat

Osa palveluintegraatiota on, että työtekijät eivät ole ”omissa nurkissaan”, vaan neuvottelu- vastaanotto- ja asiakastiloja käytetään joustavasti, asioivan perheen tilanteesta riippuen.

Perinteisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa on ajateltu, että työntekijällä on oma vastaanottohuone johon asiakkaat tulevat.

– Integraation edistämisessä on yksi iso asia se, että ollaan oikeasti asiakkaita varten, ja tilat ja rakenteet menevät sen mukaan, Raija Kojo sanoo.

Lasten ja nuorten talo on yksi esimerkki koko sote-piirissä tehdystä muutoksesta. Pienemmissä kunnissa toiminta tapahtuu hyvinvointiasemilla, joissa on sekä sosiaali- että terveysalan osaamista.

– Myös ne ovat matalan kynnyksen palveluita joissa on järjestetty palveluneuvonta ja -ohjaus. Hyvinvointiasemia on kaikissa Eksoten kunnissa, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Marja Kosonen sanoo.

Jos on niin että jossain perheessä pitää käydä viisi kertaa viikossa, niin sitten käydään. Tai jos pitää olla joskus kuusi tuntia kotikäynnillä, sitten ollaan, kuvailee Raija Kojo työtavan muutosta, jossa kotiin vietävää tukea on lisätty. (Kuva: Ville Miettinen)

Taloudellisesti kannattavaa

Muutos on osoittautunut niin toiminnallisesti kuin taloudellisestikin kannattavaksi. Eksote on kääntänyt perinteisesti kustannusautomaatiksi mielletyn lastensuojelun ylijäämäiseksi. Laitossijoitusten määrä on vähentynyt merkittävästi, ja laitospaikkojen käyttöaste on alle 60 prosentin.

Viime vuonna Eksoten perhe- ja sosiaalipalvelujen tulos toteutui 6 miljoonaa euroa parempana kuin käyttösuunnitelmassa oli varauduttu. Hyvä tulos toteutui samanaikaisesti perhe- ja sosiaalipalvelujen usealla alueella. Perhepalveluissa palvelujen ostot toteutuivat 2,4 miljoonaa euroa arvioitua pienempinä. Myös tämän vuoden alun puolivuotisraportti näytti perhepalveluissa reippaasti plussaa.

Lue koko artikkeli Kuntalehdestä 10/2017

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ei pidä paikkaansa nämä korulauseet , on omakohtaiset ja karvaat kokemukset !

  2. ”Lasten ja nuorten talossa toimivien sote-ammattilaisten kirjo on laaja: lastenlääkäri ja -psykiatri, psykologeja, terveydenhoitajia ja perhetyöntekijöitä, juridisia palveluita, sosiaalihuoltolain mukaiset peruspalvelut ja lastensuojelupalvelut”.
    Jos on näin ”hyvä ja hieno” keskus perustettu, niin MIKSI lapset ja nuoret eivät pääse psykiatrille vanhempien pyynnöistä huolimatta?

    Niin ”ammattilaiset ottavat kopin”, lapset huostaanotetaan kiireellisesti, ja siitä alkaakin vuosia kestävä yhteydenpidonrajoittaminen perusteettomasti.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*