Autio, suljettu leikkipuisto Helsingin Siltamäessä
Kansallisen lapsistrategian toimeenpanossa toteutetaan pilotti, jossa vahvistetaan lasten ja nuorten osallisuutta lastensuojelulain valmistelussa. Kuva: Ville Miettinen

Lastensuojelun asiakkaina olevilta lapsilta ja nuorilta halutaan kommentteja lastensuojelulain valmistelua varten.

Kommentointiaikaa on 23. toukokuuta saakka. Sähköisessä kyselyssä kysytään muun muassa, mitä mieltä he ovat lapsen hyvinvoinnin ja kehityksen tukemisesta sijaishuollossa sekä mitä ajatuksia heillä on vaativasta sijaishuollosta.

Kysely on osa kansallisen lapsistrategian toimeenpanossa toteutettavaa pilottia, jossa vahvistetaan lasten ja nuorten osallisuutta lastensuojelulain valmistelussa. Pilotissa on tarkoitus luoda malli lasten ja nuorten kuulemiseksi lainsäädäntötyön yhteydessä. 

Tavoitteena on vahvistaa lastensuojelun asiakkaana olevien lasten ja nuorten oikeutta osallistua palveluidensa arviointiin sekä lisätä heidän tietojaan asemaansa ja oikeuksiaan koskevasta sääntelystä ja niiden tavoitteista.

Pilotista vastaava työryhmä suunnittelee ja toteuttaa nuorten kuulemiset ja raportoi niistä saadut tulokset sosiaali- ja terveysministeriön lainvalmistelijoille. Mallinnus lasten ja nuorten kuulemisesta lainvalmistelun yhteydessä -julkaisun on määrä valmistua pilotin päätyttyä. 

– Lapsistrategian tavoitteena on edistää ja vahvistaa lapsen oikeutta osallisuuteen. Siksi on äärimmäisen tärkeää luoda mahdollisuus lasten ja nuorten saada äänensä kuuluville, kun heitä koskevaa lainsäädäntöä uudistetaan ja muutetaan, kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari sanoo tiedotteessa.

– Toivottavaa on, että tulevaisuudessa tämä on luonteva osa lainvalmistelua ja päätöksentekoa. Strategian toimeenpanossa kehitetään tähän välineitä.

Lastensuojelulain uudistusta käsitellään myös Kuntalehden podcastin uusimmassa jaksossa:

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*