Kuva: Valtioneuvosto / Laura Kotila

Lehtien pääkirjoitukset ottavat perjantaina kantaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen uuteen väitettyyn pattitilanteeseen. Lehdet mm. ihmettelevät hallituksen valitsemaa 15 sote-alueen mallia, joka on alusta alkaen näyttänyt vaikealta toteuttaa.

Vaikka pääministeri Juha Sipilä, kesk., kiisti torstaina MTV:n uutisissa solmut mm. alueiden määrän käsittelyssä ja sanoi julkisen keskustelun asian ympärillä olevan turhaa, lehdissä nähdään hallituksen itse ajaneen itsensä nurkkaan.

Sote-järjestämislaki on tarkoitus lähettää lausunnoille jo huhtikuussa.

– Vatulointiin ei ole aikaa, koska hallitus on asettanut itselleen tiukan aikataulun, Maaseudun Tulevaisuus kirjoittaa.

– Jollei päätöksiä saada aikaiseksi, palaa koko soppa edellisten yritysten tapaan pohjaan. Ilman sote ei tule todennäköisestä myöskään maakuntahallintoa.

– Sote-sopan keittäminen on hallituksen omissa käsissä, MT kirjoittaa.

Helsingin Sanomat muistuttaa, että jo edellisen sote-yrityksen kaatumisen yhteydessä perustuslakivaliokunta piirsi reitit sote-ratkaisun lainmukaisille toteuttamistavoille. Sipilän hallitus halusi kuitenkin etsiä omaa reittiään, ja nyt sen sanotaan olevan törmäämäisillään perustuslakiongelmiin.

HS näkee uutisoidun hallituksen sisäisne kiistan sote-alueiden määrästä oudoksi sikäli, että järjestämisalueiden hallintomallin pitäisi olla uudistuksen helpoimpia kohtia.

– Perustuslakivaliokunnan viimevuotista hyvää mietintöä lukemalla ratkaisu kyllä löytyy, kunhan hallituspuolueiden keskinäinen nokittelu jätetään hetkeksi sivuun. Ratkaisua odottavat paitsi kunnat ja valtion lainanoton rahoittajat myös kaikki suomalaiset, jotka ovat huolissaan tulevista palveluistaan, HS kirjoittaa.

Ilkka näpäyttää hallitusta ja toteaa ainakin sen pitävän paikkansa, mitä marraskuussa sanottiin: mikään ei ole valmista, ennen kuin kaikesta on sovittu.

– Sote-alueiden määränä 15 on ongelmallinen. Se ei ole oikein kenenkään mieleen hallituksessa vaan selkeä riita poikki ja kirkko keskelle -ratkaisu.

– Alueellisen demokratian kannalta kolmen maakunnan kohtalo on ongelmallinen. Niissä ei päätetä itse ja mihin vaaleihin he osallistuvat maakuntavaaleissa? 15 ei tarjoa ainakaan helppoja, eikä mahdollisesti edes hyviä ratkaisuja, Ilkka kirjoittaa.

Savon Sanomat toivoo hallitukselta ennen kaikkea ryhtiä ja yhteistä rintamaa. Lehti muistuttaa, että viime hallituskaudella nähtiin, mihin päättämättömyys voi johtaa.

– Hallituksen onkin edettävä maakuntamallin pohjalta. Uudistukseen liittyvät lakiluonnokset pitää saada valmiiksi sovitulla tavalla huhtikuussa, jotta maakunnat voisivat ottaa sosiaali- ja terveyspalvelut kontolleen vuonna 2019, Savon Sanomat kirjoittaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tarkoittaako vatulointi, että ei tehdä yhteistyötä? Nyt saa tämän käsityksen, kun kiire näyttää olevan kova.

    Niin kauan kun suurta maakunta- ja sote-uudistusta viedään eteenpäin kabineteissa ilman vuoropuhelua ja -vaikutusta, ei synny tulosta eikä luottamusta … ja uudistuksen argumentit pettävät.

    Tekeekö poliittinen valta ihmisen sokeaksi?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä