KHSHP:n jonotusaikojen mediaanitavoitteeksi on asetettu alle 30 vuorokautta. Mittarin tiedot päivittyvät yhden vuorokauden viipeellä. (Kuvakaappaus KHSHP:n verkkosivuilta)

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri (KHSHP) on alkanut julkaista ensimmäisenä sairaanhoitopiirinä Suomessa asiakkaidensa hoitoonpääsyn sekä keskeisimpien leikkaustoimenpiteiden odotusajat käytännössä reaaliajassa verkkosivuillaan.

KHSHP:n verkkosivuilta löytyvä eOdotus-jonotusmittari vilkkuu vihreänä, kun mediaaniodotus on 30 päivää tai alle. Mediaaniodotusaika tarkoittaa jonon keskimmäisen potilaan odotusaikaa.

Jos odotus on yli 30 päivää, mittari vilkkuu keltaisena, ja jos Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seuraama hoitotakuun raja ylittyy, mittari muuttuu punaiseksi.

– Hoidon saatavuus kohtuullisessa ajassa on erittäin tärkeää niin potilaan itsensä kuin myös koko yhteiskunnan kannalta. Jonottaminen ei paranna ketään ja myös lisää sairauden aiheuttamaa haittaa potilaalle ja kustannuksia kaikille. Pyrimme haastamaan jonotietojen jatkuvalla seurannalla julkaisulla itseämme ja myös muita sairaanhoitopiirejä kehittämään hoidon nopeampaa saatavuutta, sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen sanoo tiedotteessa.

KHSHP pyrkiikin olemaan Suomen nopeinta hoitoonpääsyä tarjoava sairaanhoitopiiri. Juvosen mukaan nykyiset terveydenhuoltolain asettamat hoitotakuun rajat eivät ole potilaiden tarpeiden mukaisia.

– Puolen vuoden odotusajat leikkauksiin eivät ole tätä päivää. Ammattilaisemme ovat tehneet hyvää työtä prosessiemme kehittämisessä ja tällä hetkellä olemme jo THL:n vertailujen perusteella Suomen kärkipäätä hoitoonpääsyssä, mutta erittäin kovaksi tavoitteeksi on nyt asetettu 30 päivän mediaaniraja niin hoitoonpääsyn ensikontaktiin kuin keskeisimpien leikkausten odotusajoillekin.

Leikkaustoimenpiteissä myös potilaan henkilökohtainen terveydentila usein vaikuttaa siihen, koska toimenpide voidaan toteuttaa.

– Monet pääsevät hoitoon mediaaniaikaa nopeammin ja toisaalta usein leikkaukseen pääsyä saattaa hidastaa esimerkiksi se, että potilaan terveydentilassa on muuta hoidettavaa ennen operaatiota. Olemme pyrkineet huomioimaan esimerkiksi ripeän hammashoidon prosesseissamme ja siitä on saatu erinomaisia tuloksia, Juvonen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*