Liminka on päättänyt selvittää, mitä vaikutuksia sote-palvelujen yksityistämisellä olisi kunnanpalveluille, kiinteistöille ja taloudelle. Toinen Pohjois-Pohjanmaan kunta Lumijoki päätti kesäkuussa ulkoistaa palvelunsa.

Limingan kunnanjohtaja Pekka Rajala korostaa, että Limingassa kysymys on vain avoimesta keskustelusta, ei ulkoistuspäätöksestä ainakaan vielä.

– Mutta kun tämä tilanne on kovin auki, eikä lainsäädännön muodosta ole vieläkään tietoa, haluamme käydä avointa keskustelua ja katsoa eri vaihtoehtoja.

Pohjois-Pohjanmaan sote-ratkaisun valmistelun vastuuhenkilö Sirkku Pikkujämsä Pohjois-Pohjanmaan liitosta ei näe syytä huoleen, vaikka kunnissa harkitaan erilaisia vaihtoehtoja.

Myös hän pitää ymmärrettävänä, että vaihtoehtoja katsotaan, kun lainsäädäntö ja sitä myötä sen seuraukset ovat edelleen auki.

Eniten ulkoistuspäätösten yhteydessä on varsinkin pienemmissä kunnissa alun perin keskusteltu kunnan palvelutason säilymisestä. Vähitellen rinnalle on noussut huoli kunnalle jäävistä kiinteistöistä sekä taloudesta.

Rajalan mukaan terveyskeskuksen vuodeosaston kiinteistön tulevaisuus on ilman muuta mukana paketissa, kun ulkoistusta selvitetään ja jos siitä aikanaan päätetään.

Kiinteistöt yhä suurempi huoli

Sote-uudistuksen valmisteluissa lähdetään sitä, että maakunnat vuokraavat kiinteistöt kunnilta aluksi kolmeksi vuodeksi, mutta lopullinen kohtalo on auki.

– Pitää myös kysyä, onko kiinteistöjen vuokraaminen kunnalle kuuluvaa toimintaa, Rajala sanoo.

– Meillä on kaksi suurta kouluinvestointia vireillä. Siksikin olisi hyvä päästä eroon ylimääräisistä kiinteistöistä.

Rajala ei myönnä olevansa huolissaan kunnan palvelutason säilymisestä.

– Me olemme kasvava kunta, kyllä täällä palvelut säilyvät.

Mutta terveyskeskuksen vuodeosaston kohtalo mietityttää Limingassa kuten monella muullakin paikkakunnalla. Niiden määrä aivan ilmeisesti vähenee. Pelkona on, että kiinteistöt jäävät loppupeleissä kuntien riesaksi. Osaan niistä liittyy vielä investointivelkoja.

– Eikä se sitten auta, jos maakunta vuokraa talosta puolet. Mitä me sillä toisella puoliskolla tekisimme? sanoo Limingan Rajala.

Palveluja ei järjestetä tilojen pohjalta

Pohjois-Pohjanmaan liiton Pikkujämsän mukaan ei ole syytä sellaiseen huoleen, että ulkoistuksilla sekoitettaisiin maakunnan sote-järjestäminen.

– Ja jos ulkoistuksia tehdäänkin, sopimukset vain sitten siirtyvät maakunnalle, jos ovat voimassa 2020.

Pikkujämsä ei ota kantaa kuntien suunnitelmiin hankkiutua eroon kiinteistöistä. Hän kuitenkin toivoo, että kunnissa mietittäisiin, mitä mahdollisuuksia mahdollisesti vapautuvat tilat tarjoavat.

Hän muistuttaa, että tarkoitus on integroida paitsi sosiaali- ja terveyspalveluja, myös muita hyvinvointipalveluja, ja vapautuvista tiloista voi olla hyötyä toimintoja järjestettäessä.

Yhdessä asiassa hän kuitenkin vetoaa suoraan kuntiin.

– Toivon, että kunnissa ei tehdä merkittäviä peruskorjausinvestointeja siinä toivossa, että niiden avulla turvattaisiin palveluja.

– Tilojen pohjalta palveluja ei järjestetä, hän painottaa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä