Väestön vanheneminen näkyy arvion mukaan työikäisten osuudessa Uudenmaan laitamilla mutta ei niinkään Helsingissä. (Kuva: Ville Miettinen)

Vuonna 2030 lähes puolessa Uudenmaan kunnista työikäisiä on vähemmän kuin Suomessa keskimäärin, Uudenmaan liitto arvioi.

Arvio perustuu Tilastokeskuksen valtakunnallisen ennusteeseen. Vuoteen 2030 mennessä maakunnan väkimäärä ylittää 1,8 miljoonan rajan, mutta huoltosuhde on entistä huonompi.

Työikäisten eli 15–64-vuotiaiden osuus pienenee kaikissa Uudenmaan kunnissa. Vuonna 2030 Uudellamaalla asuu yhtä paljon työikäisiä kuin Suomessa nyt keskimäärin, 63 prosenttia väestöstä.

Seuraavan 15 vuoden aikana maakuntaan syntyy myös entistä vähemmän lapsia. Samalla yhä useampi siirtyy eläkkeelle. Vuoteen 2030 mennessä 65 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa lähes 50 prosenttia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Monen tutkijan mielestä maahanmuutto lievittää Uudellamaalla ja koko Suomessa kytevää vanhuuspommia.

Se edellyttää kuitenkin, että uudet asukkaat kotoutuvat ja työllistyvät onnistuneesti.

– Olemme juuri saaneet Uudellamaalla valmiiksi kaksisuuntaisen kotoutumisen tavoiteohjelman. Se kokoaa yhteen keinot, joilla kotoutuminen onnistuu, kommentoi maahanmuuttoasioista Uudenmaan liitossa vastaava Ulla-Mari Karhu.

Metropolimaakunnassa asuu jo ennestään puolet suomen maahanmuuttajista. Myös uusista turvapaikanhakijoista iso osa päätyy Uudellemaalle.

Arvio synkin maakunnan laidoilla

Väestöennuste näyttää haasteelliselta noin puolessa Uudenmaan 26 kunnasta.

Pääkaupunkiseudulla väestön ikääntyminen ei varsinaisesti aiheuta hätää: arvion mukaan työikäisiä on vielä vuonna 2030 selvästi enemmän kuin Suomessa nyt keskimäärin. Maakunnan laidoilla ennuste sen sijaan on huolestuttava. Esimerkiksi Hangossa, Loviisassa ja Myrskylässä työikäisiä on vuonna 2030 enää 53 prosenttia – siis vain hieman enemmän kuin huollettavia lapsia ja vanhuksia.

Lisäksi käytännössä osa työikäisistä on aina työelämän ulkopuolella, esimerkiksi työttömänä, vanhempainvapaalla, opiskelemassa tai eläkkeellä.

Ainoastaan pääkaupunkiseudulla asuu 15 vuoden päästä enemmän lapsia ja nuoria kuin tällä hetkellä. Esimerkiksi Hangossa alle 15-vuotiaiden määrä putoaa lähes kolmanneksen.

Uudenmaan liiton erityisasiantuntija Markku Hyypiä muistuttaa kuitenkin, ettei ennuste ole lopullinen totuus:

– Kyseessä on arvio siitä, mihin nykytilanne ja viime vuosien kehitys johtavat. Se kertoo päättäjille, mitä on edessä jos muutosta ei tule. Käynnissä oleva sote-uudistus tasaa kuntien välistä kustannustaakkaa.

Aiheesta aiemmin:

Uusimaa kotouttaa kaksisuuntaisesti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*