Vaikka osa maakunnista on odottavalla kannalla hallituksen sote-karttaharjoituksen suhteen, niin suurimmassa osassa maakunnista on lähdetty jo liikkeelle. Maakunnissa luotetaan siihen, että valmistelutyö ei mene hukkaan, vaan sitä voidaan hyödyntää jatkossa.

Pisimmällä sote-alueiden suhteen ollaan Etelä-Karjalassa ja Kainuussa, joissa sote-integraatio on ollut arkea jo pitkän aikaa. Pohjois-Karjalan kunnat ja Heinävesi puolestaan päättivät aiemmin syksyllä, että Siun Sote vastaa sote-palvelujen tuottamisesta maakunnassa vuodesta 2017 eteenpäin.

Etelä-Savon sote-tuotantoalue eteni jo syksyllä valtuustosaleihin päätettäväksi, mutta vain neljä kunta oli valmis tässä vaiheessa sote-alueen hyväksymään. Loput kunnat jäivät odottelemaan hallituksen linjauksia alueiden määrästä. Periaatteellinen yksimielisyys jatkosta on kuitenkin olemassa.

Päätöksiä lähiaikoina

Päijät-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla on vauhti päällä valmistelussa. Kokkolan suunnalla uskotaan asiaa käsiteltävän valtuustoissa jo tämän vuoden aikana ja hieman hitaammat hämäläiset ottavat asiaan valtuustoissa kantaa ensi vuoden alkupuolella.

Kanta-Hämeen suunnalla sote-valmistelua on viety eteenpäin useiden hankkeiden voimalla. Sama on tilanne myös Pohjois-Pohjanmaalla, jossa hanke on loppuraporttia vaille. Tietoa ja työkalut tulevaisuutta varten on kunnossa, mutta vielä ei ole lähdetty päätöksiä tekemään.

Lapin Sote-savotta valmistelee omaa sote-aluetta pohjoiseen. Pohjois-Savon suunnalla on niin ikään maakuntaliiton johtama valmistelu edennyt tasaista vauhtia. Pirkanmaalla suunnalla valmistellaan omaa sote-ratkaisua Ylöjärven ex-kuntajohtaja Pentti Sivusen johdolla.

Satakunta aktivoituu

Satakunta on aktivoitunut syksyn tullen ja tavoitteena on perustaa Satakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä. Asiasta esityksen kunnille teki syyskuun lopulla Satakunnan sairaanhoitopiiri.

Vielä toistaiseksi verkkaisesti on liikkeellä oltu Kymenlaakson, Pohjanmaan  ja Varsinais-Suomen suunnalla.  Etelä-Pohjanmaalla valmistelu on lähtenyt käyntiin projektijohtaja Harri Jokirannan toimesta marraskuun alussa ja valmista pitäisi olla ensi vuoden loppuun mennessä.

Toki sote-itsehallintoalueista tai sote-tuotantoalueista on näilläkin alueilla jo keskusteltu. Valmius ratkaisuihin on olemassa, mutta ennen hallituksen ratkaisuja ei ole lähdetty pistämään palvelupaketteja uusiksi. Tosin jokaisella alueella on jo olemassa olevia kuntayhtymiä, joiden perussopimuksia muokkaamalla voidaan sote-palvelut nopeallakin aikataululla pistää saman katon alle.

Pakka on auki maakunnista myös Uudenmaan osalta. Alueellisia yhteistyökuvioita on ollut rakenteilla eri suuntiin, mutta ainakin vielä selkeät päätökset puuttuvat. Helsinki, HUS ja alueelliset näkökulmat ovat palapeli, jossa riittää kokoamista.

Tarkennettu 7.11. klo 13.00 Etelä-Pohjanmaan valmistelutilannetta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Avatar Vapaaehtoiset 18-20 sotea sairaanhoitopiireistä: alle vuodessa toimii sanoo:

  Turhia sote-lakeja ei kannata säätää.

  Kunnilla on motivaatio säästää.

  Säätöjärjestelmä toimii juuri niin kuin pitääkin.

  Paikallistuntemus on Manner-Suomen 18 maakunnassa paras mahdollinen.

  Valtuustojen koko ei ole megalomaaninen, kokoomuksen mallissa.

  Kainuun sotesta on perustuslakivaliokunnan lausunto.

  Pitääkö kokoomuksen rikkoa perustuslaillinen sote megalomaanisuudella?

 2. Kilpavarustelu käynnistyi jo ajat sitten. Kuntien rooli supistuu kuin pyy maailmanlopun edellä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*