Maksuttomuuden myötä päivähoitoon tulevien lasten määrän arvioidaan lisääntyvän noin 18 prosenttia eli yli 38 000 lapsella. (Kuva: Seppo Haavisto)

Yli kolmivuotiaiden varhaiskasvatuksen muuttaminen ilmaiseksi maksaisi kunnille karkeasti arvioiden 100 miljoonaa euroa per ikäluokka eli yhteensä ainakin 300 miljoonaa euroa Kuntaliiton julkaiseman laskelman mukaan.

Jos osapäiväistä varhaiskasvatusta tarjottaisiin maksutta kaikille yli kolmevuotiaille, kuntien maksutuottojen arvioidaan vähenevän keskimäärin 20–30 miljoonaa euroa jokaisen ikäryhmän osalta. Järjestämiskustannukset kasvaisivat 70–90 miljoonaa euroa per ikäryhmä.

Laskelmat perustuvat oletukseen, että maksuton varhaiskasvatus koskee kaikkia yli kolmevuotiaita lapsia ja että palvelu toteutetaan päiväkodissa tai perhepäivähoidossa varhaiskasvatuslain tavoitteiden mukaisesti.

Maksuttomuuden myötä päivähoitoon tulevien lasten määrän arvioidaan lisääntyvän noin 18 prosenttia eli yli 38 000 lapsella.

Tällä hetkellä kolmevuotiaista päivähoidossa (koko- tai osapäiväisessä) on 63 prosenttia ikäluokasta. Neljävuotiaista varhaiskasvatukseen osallistuu 68 prosenttia, viisivuotiaista 72 prosenttia ja kuusivuotiaista 69 prosenttia ikäluokasta, esiopetuksessa on lähes koko kuusivuotiaiden ikäluokka.

Kuntaliiton laskelmissa maksuttomuus nostaisi kysyntää ja varhaiskasvatukseen osallistuvien osuudet kasvaisivat 3-vuotiaissa 80 prosenttiin ja 4-vuotiaissa 90 prosenttiin. Viisivuotiaiden kohdalla Kuntaliitto arvioi, että varhaiskasvatukseen osallistuvien osuus kasvaisi nykyisestä 72 prosentista peräti 95 prosenttiin.

Muutos merkitsisi huomattavaa lisätarvetta niin tilojen kuin pätevän henkilöstön kohdalla.

– Lapsimäärän kasvu on sen verran suuri, että lapset eivät mahdu nykyisiin tiloihin vaan joudutaan miettimään uusia ratkaisuja, Kuntaliiton erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen sanoo Kunta.tv:n haastattelussa.

Tarkkojen henkilöstömitoitusmääräysten ja pätevyysvaatimusten vuoksi lisääntyvä lapsimäärä merkitsisi myös merkittävää tarvetta kouluttaa pätevää henkilöstöä, Lahtinen muistuttaa.

Kuntaliiton laskelmassa esiopetusikäisten osalta muutos voisi tuoda jopa kustannussäästöä, mutta sen edellytyksenä on lakimuutos, joka mahdollistaisi varhaiskasvatuksen korvaamisen kerhotoiminnalla.

– Hallitusohjelmassa on kirjaus, että esiopetuksen täydentävä toiminta voitaisiin järjestää täydentävänä kerhotoimintana. Nykyisellään lain mukaan sitä on tarjottava varhaiskasvatuksessa, Lahtinen sanoo.

– Korostan että vielä se ei ole mahdollista, sillä hallitus ei ole antanut mitään lakiesitystä.

Suoraa vastausta siihen, miten muutos kustannettaisiin, ei ole.

– Hirveän hyvä kysymys. Siihen emme [Kuntaliitossa] ole ottaneet kantaa. Varmaan perhetukijärjestelmä, kotihoidontuet ynnä muut lasten hoidon tuet pitäisi katsoa uudelleen ja miettiä koko järjestelmä uudesta näkökulmasta.

FAKTAA PÄIVÄHOITOMAKSUISTA

Keskimääräinen laskennallinen kokopäivämaksu on 156,59 euroa ja osapäivämaksu 93,96 euroa.

Korkein mahdollinen maksu 1.8.2016 alkaen on 290 euroa (ennen 283 euroa).

Osapäivämaksu (enintään 5h/päivä) on yleensä n. 60 prosenttia kokopäivähoidon maksusta.

Katso Jarkko Lahtisen haastattelu:

Lue myös: Kuntaliiton tiedote

Juttua päivitetty 25.8.: Korjattu numerovirhe kustannusarviossa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Minusta jutun numeroissa on jokin laskuvirhe. Kolme kertaa 100 000 miljoonaa on 300 miljardia, ei miljoonaa.

  2. Siis mitä? Kolme kertaa 100 000 miljoonaa on 300 000 miljoonaa!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä