Mielipiteen kirjoittaja Lauri Oinonen (kesk.) arvioi, että sote-palveluiden suhteen olisi tarvittaessa etsittävä uusia ratkaisuja. Kuvassa näkyvä Keuruun vaakuna on saanut aiheensa maataloudesta ja seudulla aikoinaan kirkkoveneillä tehdyistä kirkkomatkoista.

Olen kuntapäättäjänä hyvin pettynyt suurella innostuksella ajetun sote-uudistuksen vaikutuksista.

Mitä uudistukset merkitsevät niiden yhdyskuntien elinvoimaan ja kehitysnäkymiin, jotka menettävät terveysasemansa kokonaan?

Tai joissa sote-palveluja olennaisesti heikennetään?

Nyt näyttää, että on ilmiselvästi unohdettu terveysasemien vaikutukset paikkakuntien elinvoimaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kuntapäättäjänä olen varsin pettynyt soten toteutukseen jo hyvinvointialueiden alkutaipaleella.

Tätä osasin pelätä, mutta näin monien terveysasemien sulkemiset ja päivystysten supistukset myös yllättivät.

Onko kyetty tarkastelemaan asioita kokonaisvaltaisesti lainkaan? Ymmärrän, että on toimittu yksipuolisesti ja vain kapean sektorikohtaisesti ajatellen hyvinvointialueen budjettia?

Mutta onko tämä yhteiskuntapoliittisesti riittävää?

Kun terveysasema suljetaan tai sen palveluja ja aukioloaikoja rajoitetaan, mennään usein palveluja tarvitsevien kannalta kielteiseen suuntaan.

Onko tällainen paikkakunta vetovoimainen elinkeinoelämälle, yrityksille ja potentiaalisille tulomuuttajille?

Alkaako laaja hiljentyminen tähän asti vireilläkin paikkakunnilla? Lähtevätkö yrittäjät, jos monet asukkaatkin aikaa myöten muuttavat pois paikkakunnilta, joista puuttuvat toimivat terveyspalvelut?

Uusia muuttajia tällaisille paikkakunnille on vaikea saada omakehuisista mainoskampanjoista huolimatta.

Mitä uusia kustannuksia tulee asukkaille ja yhteiskunnalle, kun terveyspalveluja joudutaan hakemaan kauempaa?

Miten käy lakkautettavien terveysasemien arvolle? Joudutaanko jonnekin rakentamaan uutta, kun asiakkaita tulee lisää sieltä, missä aiemmin ovat toimineet terveyspalvelut lähipalveluina?

Tätä sote-uudistuksen tuottamaa moniongelmaista tilannetta tulisi ennakkoluulottomasti tutkia talous- ja sosiaalihistorian sekä yhteiskuntatieteiden näkökulmista.

Nyt tätä ei kyetä tekemään ja esille nostamiini kysymyksiin ei halutakaan paneutua. Mielestäni olisi kuitenkin kovastikin aihetta.

Jos sote-uudistuksen todetaan tuottaneen kuvaamiani ongelmia, olisi etsittävä rohkeasti ratkaisuja ja tarvittaessa käytettävä peruutusvaihdetta.

Lauri Oinonen
Kirjoittaja on Keuruun kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*