Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvosto.

Laki sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä ei astu voimaan vuoden 2015 alussa, kuten oli tarkoitus, sanoo peruspalveluministeri Susanna Huovinen, sd., Helsingin Sanomien haastattelussa.

– Vuoden alussa ei varmaankaan ole valmista, mutta kevättalvella se on saatava voimaan. Tätä ei voi vatvoa enää yhtään pidempään, Huovinen sanoo lehdessä.

Kuntaliiton johtava lakimies Juha Myllymäki totesi elokuussa Kunta.tv:n haastattelussa  sote-lakiluonnoksen luovuttamisen jälkeen, että luonnos sisältää merkittäviä perustuslaillisia ongelmia. Ongelmiin kiinnitti huomiota myös eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen, sd.

Huovisen mukaan ongelmat merkitsevät säädösten täsmentämistä paraikaa kunnissa lausunnoilla olevaan lakiin, mutta oman pulmansa tuo loppusyksyllä edessä oleva suuri työmäärä.

– Perustuslakivaliokunta arvioi kysymykset aikanaan. Esitys menee eduskuntaan marraskuussa, mutta eduskunnan ja perustuslakivaliokunnan työ on ruuhkautumassa syksyllä käsittelyyn tulevien lukuisten vuoksi.

Sosiaalihuoltolain voimaantulossa on Huovisen mukaan luvassa pieni helpotus kunnille, jotka joutuvat lakiuudistuksen takia mm. palkkaamaan reilusti lisää kotipalvelun työntekijöitä.

– Laki tulee voimaan kotipalvelun osalta vuoden alusta, mutta muilta osin vasta huhtikuussa.

Huovinen painottaa, että vaikka lakiuudistus kirpaisee kuntia välittömästi, pitkällä tähtäimellä sen pitäisi tuoda helpotusta.

– Ymmärrän kuntien huolet, mutta kuka hyötyy siitä, että meillä on enemmän korjaavaa kuin ehkäisevää tukea, ministeri sanoo.

Uutinen HS:n verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä