Ahkerasti maata kiertävä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula on saanut ottaa vastaan muistion poikineen sote-valmistelun aikana. Näin kävi myös sunnuntaina Kajaanissa.

Sote-uudistusta maaliin paimentavalta perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalta (kesk.) ei löydy ymmärrystä kuntien, kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirien innolle rakentaa uusia seiniä.

-Jos joku luulee, että seiniä rakentamalla vahvistetaan palveluja omalla alueella, niin hän on väärässä. Sisältö ratkaisee, Rehula painotti sunnuntaina Kajaanissa.

-Suomessa suunnitellaan parhaillaan sairaalainvestointeja 3,7 miljardin edestä. Saadaan me tehdä melkoinen sote-uudistus, jotta saamme tuon 3,7 miljardia hoidettua, ihmetteli Rehula.

Tulevaisuuden ratkaisu

Maakuntia vauhdilla kiertävä Rehula löi Kainuussakin tutut teesit pöytään. Kuntalainen on keskiössä ja aikataulun mukaan mennään. Ministeri tivasi kainuulaisiakin miettimään, missä on Kainuun kumppanit tulevaisuudessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Tätä uudistusta ei tehdä tätä päivää tai huomista varten. Nämä ratkaisut tehdään sitä varten, että yli kymmenen vuoden päästä pärjätään. Teidän pitää vastata minulle, missä teidän kumppaninne on. Yksikään maakunta ja alue ei pärjää tulevaisuudessa ilman kumppaneita, painotti ministeri Juha Rehula.

Malttia ulkoistuksissa

Osassa kuntia on lisääntynyt paine lähteä varmistamaan palveluita tekemällä pitkiä sopimuksia yksityisten palveluntarjoajien kanssa. Toisaalta osassa maakunnissa on rakenteilla omia sote-kuvioita. Rehulan mukaan maltti on nyt valttia, mutta toisaalta toiminnan kehittäminen kannattaa aina.

-Ulkoistamisten suhteen kannattaa nyt hetki odottaa, että nähdään mitä syntyy. Toisaalta toiminnan kehittämisessä kannattaa mennä eteenpäin, mutta niissä on syytä ottaa huomioon, että uudet toimintakuviot nivoutuvat yhteen nyt rakenteilla olevan mallin kanssa, Rehula muistutti.

Vaikka Kainuun nokkamiehet sunnuntain keskusteluillassa kovasti omaa maakuntaa ja Kainuun nykyistä toimintamallia puolustivat, niin ministeritasolta ei omaa itsehallintoaluetta Kainuulle vielä varmuudella luvattu.

-Minä en ole vielä katsonut yhtään karttoja. Jos sen tekee, niin kartta ryhtyy ohjaamaan suunnittelua. Mutta minä olen todella huolissani kainuulaisten sote-palveluista. En tämän päivän osalta, vaan ensi vuosikymmenen. Sitä aikaa varten olemme uudistusta tekemässä, ministeri Juha Rehula korosti Kainuun sote-illassa.

Huumorin kukka on kaunis kukka

Jotain ministeri Juha Rehula oli toki paljastavinaan sunnuntai-iltana.

-Itsehallintoalueita on viisi. Ne ovat Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Muu Suomi, ministeri lohkaisi.

Sen jälkeen kun hitaimmatkin olivat ymmärtäneet vitsin, niin ministeri jatkoi vielä tovin.

-Kerroin eilen saman vitsin Pohjanmaalla. Siellä se ei naurattanut ketään.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Keskustapuolue tekee kokoomuksen suurkuntapolitiikkaa sote vipuvartena sanoo:

    Keskustapuolueen puoluevaltuustolla oli vuosikausia sote-mallina sama kuin Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiristä perustettu sosiaali- ja terveyspiiri (sote), kuntayhtymä-Eksote.

    Toisin sanoen Kepun retoriikka – lue: muunnettu totuus – on aiheuttanut Suomen kunnille miljardien ja taas miljardien eurojen vahingon.

    Vuoden 2014 alussa Kataisen (kok.) hallituksen puolueet olivat kääntymässä keskustapuolueen puoluevaltuuston mukaiselle Eksote-mallille kaikkiin nykyisiin 20:een sairaanhoitopiiriin: sukset eivät olisi menneet ristiin, kuten nyt Sipilän johdolla menevät.

    20 ”Eksotea” olisi ollut erittäin nopea toteuttaa lyhyellä lailla.

    – säästö vuosittain 20 sairaanhoitopiirin kuntayhtymän jäsenkunnille 3 miljardia euroa vuosittain: kumulatiivinen säästö 30 miljardia per kymmenen vuotta.

    Juha Rehulan on aivan turha syyttää perustuslaillisesti itsehallinnollisia sairaanhoitopiirien asukkaita kilpavarustelusta! Piikki kääntyy kepun Sipilään.

    20 sairaanhoitopiirissä tehdään perustuslaillista demokraattista omistajaohjausta. Sairaalat omistaa ja niihin investoivat PL 121 §:n mukaiset kunnalliset itsehallinnot, sairaanhoitopiirit.

    20 sairaanhoitopiiristä saadaan 20 PL 121 §:n mukaista demokraattista erittäin kansanvaltaista kuntayhtymää, sosiaali- ja terveyspiiriä.

    Rehula on jo unohtanut millaista on tehdä perustuslain vastainen sote-lakiesitys.

    Kuntalehti:

    ”-Suomessa suunnitellaan parhaillaan sairaalainvestointeja 3,7 miljardin edestä. Saadaan me tehdä melkoinen sote-uudistus, jotta saamme tuon 3,7 miljardia hoidettua, ihmetteli Rehula.”

    Pitää muistaa, että nyt rehvakkaasti pullisteleva Rehula (kesk.) on ollut henkilökohtaisesti sössimässä sote-uudistuksen, kuten myös nykyinen pääministeri Sipilä (kesk.).

    Jokainen keskustapuolueen sössimä vuosi merkitsee 20 perustusasillisesti itsehallinnolliselle sairaanhoitopiirille yhteensä joka vuosi 3 miljardin euron menetyksiä.

    Kumulatiivisesti Kepun sössiminen tekee kahdessa vuodessa 6 miljardia euroa. Näillä rahoilla olisi saatu hyvät sairaalat ja kepu-kuntien terveyskeskukset. Sen sijaan kepu on nyt esittämässä budjettiraameja sotelle.

    Kepun puoluevaltuuston täysin perustuslailliset 20 sairaanhoitopiiristä perustetut 20 sote-kuntayhtymää olisivat paras itsenäisyyden tae maaseutukunnille; kunnallista ja kunnollista itsehallintoa, PL 121 §.

    Diplomi-insinööri Sipilä otti itsevaltaisen ”johtajuuden” käyttöön maaliskuussa 2014, ja ohitti puoluevaltuuston perustuslaillisen Eksote-mallin 20 sairaanhoitopiiriin.

    Sipilän sote n:o 1 kaatui suorin vartaloin taaksepäin perustuslakivaliokunnassa.

    Puoluejohtajat puhuivat silloin nöyryydestä … entä nyt?

  2. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) on samanlainen pakkosotettaja ja perustuslaillisesti itsehallinnollisten sairaanhoitopiirien pakkoliittäjä kuin Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.).

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*